Un nou scandal zguduie sistemul medical românesc. Doctorul Gheorghe Burnei, supranumit "chirurgul îngerilor" şi cu reputaţie de inovator în medicină, a fost dus la audieri, sâmbătă dimineaţă, fiind suspectat de luare de mită, experimente neautorizate pe copii, vătămare corporală gravă şi tentativă de omor.

News.ro scrie că pe numele lui Burnei, şef al clinicii de Ortopedie Pediatrică de la Spitalul Marie Curie din Bucureşti, ar fi deschise două dosare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, ambele instrumentate de acelaşi procuror. 

Unul dintre dosare a fost deschis în urmă cu aproximativ două luni, pentru luare de mită, după ce părinţii unuia dintre copiii operaţi de medic au făcut un denunţ la Direcţia Generală Anticorupţie. Anchetatorii l-au supravegheat pe medic şi au constatat că el cerea sume cuprinse între 1.000 de lei şi 1.000 de euro, pentru o o operaţie.

Al doilea dosar al lui Gheorghe Burnei este instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi vizează acuzaţii de vătămare corporală gravă şi tentativă de omor, după ce mai mulţi părinţi ar fi reclamat că doctorul a făcut experimente neautorizate pe copiii lor, lăsându-i invalizi. În total, pe numele medicului ar fi înregistrate 15 plângeri de malpraxis.

Chirurgul a fost ridicat, sâmbătă dimineaţă, de poliţişti şi dus la Spitalul Marie Curie, pentru a asista la una dintre cele cinci percheziţii care au loc în acest caz. O altă percheziţie a avut loc acasă la medic. De asemenea, colegi ai medicului sunt audiaţi şi ei.

Acţiunea procurorilor vine la doar patru zile după ce Casa Jurnalistului, o platformă care găzduieşte anchete realizate de jurnalişti independenţi, a dezvăluit că Burnei a condamnat o tânără la o viaţă imobilizată la pat, după un experiment nereuşit şi, mai grav, neautorizat. Amira a fost operată de 11 ori de chirurgul descris de mass-media din Capitală în nenumărate rânduri ca un erou, şi în final a ajuns invalidă, fiindu-i foarte dificil şi să se ridice din pat. 

UPDATE:

Celebrul chirurg pediatru a fost reţinut pentru 24 de ore, sâmbătă seară. Decizia procurorilor a venit la finalul unei zile în care au percheziţionat biroul medicului de la Spitalul Marie Curie din Capitală şi au ridicat zeci de saci cu probe.

Scos încătuşat din sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Burnei a spus că nu se simte vinovat.