De mai bine de o săptămână, un medic orădean se confruntă cu acuzaţii de malpraxis cauzator de deces.

Familia unei femei de 45 de ani din Sibiu care lucra în Germania ca menajeră şi a venit luna trecută în ţară, la Arad, pentru a se supune unei intervenţii de micşorare a stomacului, având 108 kilograme la o înălţime de 1,60 m, afirmă că medicul este vinovat de moartea femeii, a cărei stare s-a complicat după operaţie până la peritonită. Concret, familia femeii îl acuză pe doctor că a externat-o prea devreme, dar şi pentru că nu ar fi prevenit-o asupra riscurilor intervenţiei şi complicaţiilor post-operatorii.

Operaţia a avut loc pe 26 iulie la clinica MedLife Genesis din Arad, despre care pacienta aflase de pe internet, fiind externată după două zile, când femeia a plecat la Sibiu, de unde este originară.

Potrivit Pro TV, care le citează pe rude, femeia s-a simţit rău încă de pe drum şi l-ar fi sunat pe medic să se plângă, dar acesta ar fi asigurat-o că durerile sunt normale. După alte trei zile, pe 30 iulie, din cauza durerilor s-a prezentat la Spitalul Judeţean din Sibiu, cu infecţie în abdomen, fiind operată de urgenţă, dar după două săptămâni a încetat din viaţă.

Medicul care i-a făcut operaţie pentru micşorarea stomacului la Arad este orădeanul Viorel Dejeu, absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea în 2007, specialist în chirurgie, cu două supraspecializări, în laparoscopie şi chirurgie oncologică. Fără a fi angajat la vreun spital, acesta a avut contracte de asigurare de gărzi la Spitalul Judeţean Oradea, având de asemenea un contract de colaborare cu clinica Betania din Oradea, după ce a lucrat în mai multe spitale din Marea Britanie şi Germania, ale căror autorităţi i-au şi acordat, de altfel, drept de liberă practică.

Potrivit dr. Viorel Dejeu, în ciuda acuzaţiilor formulate împotriva sa, nu ar fi culpabil de malpraxis, deoarece pe de o parte şi-a informat pacienta înaintea intervenţiei asupra riscurilor, iar postoperatoriu, când aceasta i-a transmis că nu se simte bine, i-a recomandat să se prezinte pentru un consult, ceea ce femeia nu a făcut. "Am ţinut legătura cu pacienta permanent de la externare. În momentul în care au fost nişte semnale de alarmă, nu am putut s-o convingem să se prezinte în serviciul nostru sau într-un serviciu apropiat, unde putea să fie diagnosticată sau tratată adecvat", s-a apărat chirurgul orădean, despre care Ştirile Pro TV au afirmat că ar fi din Arad.

Mai mult, dr. Dejeu susţine că a păstrat legătura cu medicii din Sibiu care au preluat pacienta şi s-a asigurat că a primit acolo cea mai bună îngrijire. Cu toate acestea, rudele femeii spun că vor depune împotriva sa inclusiv o plângere penală.

Între chirurgii orădeni, dr. Viorel Dejeu este considerat ca fiind un medic competent şi bun clinician.