La aproape o lună de la debutul anului universitar, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a prezentat miercuri, într-o conferinţă de presă, cifrele care caracterizează instituţia. Potrivit rectorului, Universitatea are 20.641 de studenţi la toate nivelele, adică licenţă, masterat, doctorat, rezidenţiat ori la Departamentul de Pregătire Didactică. Din aceştia, 556 sunt studenţi străini.

La studii de licenţă, Universitatea are 3391 de boboci. "Sunt facultăţi care, în urma admiterii vară-toamnă, cumulat, au peste 600 de studenţi noi, la licenţă şi masterat: Protecţia Mediului are 640, Ştiinţe Econoice 628, iar Ştiinţe Socio-Umane 607", a declarat Bungău. Dintre specializările care şi-au ocupat în întregime locurile disponibile pentru anul I, rectorul a menţionat Medicina, Dreptul, Silvicultura şi Psihologia, la polul opus fiind specializări precum Tehnologia tricotajelor şi confecţiilor (cu 15 studenţi admişi), Design (10 studenţi) ori Peisagistică (20 de studenţi). În acelaşi timp, sunt specializări care nu mai au niciun student în anul I, rectorul Bungău exemplificând cu Arte Plastice, Geografie şi Ecologie.

De asemenea, Universitatea are 1.664 angajaţi, din care 1.091 personal didactic, iar 553 nedidactic. "La 1 ianuarie 2011, Universitatea avea 1.909 de angajaţi, din care 1.228 personal didactic, iar 681 nedidactic. Astfel, în doi ani, personalul Universităţii s-a redus cu 15%. Sigur, şi numărul de studenţi s-a redus foarte mult, de la peste 24.000 la 20.641", a declarat Bungău.

Rectorul a încercat să creioneze şi viitorul Universităţii, mai cu seamă că, după cum se ştie, instituţia stă prost din punct de vedere financiar, având veniturile tot mai mici, comparativ cu cheltuielile. "Nu vor fi nişte transformări radicale. (...) Vom continua acest trend de a promova programele în limba engleză, vom continua să desfiinţăm programele cu un număr mic de studenţi, vom încerca să îmbunătăţim structura unor facultăţi din punct de vedere al numărului de departamente", a spus rectorul. Din punct de vedere financiar, însă, rectorul a precizat că nu poate spune mai nimic, pentru că încă este o necunoscută finanţarea de la Minister pentru anul 2013. În prezent, Universitatea nu ştie exact câţi bani va primi de la Bucureşti până la finele acestui an. "Trebuie să avem grijă de aceşti bani şi să continuăm să facem economii. E singura noastră soluţie", a spus rectorul.

De asemenea, Bungău vrea să susţină cât mai multe proiecte de cercetare cu finanţare europeană, bazându-se că va fi promovată o lege care prevede că finanţarea acestor proiecte se va face din bugetul Ministerului, nu al Universităţii.