Administraţia Domeniului Public Oradea derulează o activitate de inventariere a locurilor de veci din Cimitirul Municipal Rulikowski al căror contract de concesionare nu mai este valabil. Până în luna aprilie 2019, în evidenţe figurau 9.084 locuri expirate, precum şi alte 925 expirate şi neidentificate, inventarierea fiind în curs de derulare.

Din dorinţa de a crea o bază de date reală privind situaţia locurilor de înmomântare din Cimitirul Municipal Rulikowski, precum şi cu numele celor înmormântaţi, Administraţia Domeniului Public (ADP) Oradea a început, în urmă cu câţiva ani, o acţiune de inventariere a locurilor de veci.

"Le recomandăm celor care au locuri de înmormântare concesionate sau au strămoşi înmormântaţi în Cimitirul Municipal să-şi verifice situaţia, listele cu locurile expirate putând fi consultate pe site-ul adporadea.ro sau la Administraţia Cimitirului. Cei care aveau locuri de veci concesionate şi perioada pentru care au achitat taxa a expirat trebuie să ştie că au obligaţia să prelungească concesionarea, în caz contrar, după îndeplinirea formalităţilor procedurale aferente, acestea vor fi atribuite pentru noi înmormântări", informează Liviu Andrica, directorul ADP Oradea.

În luna ianuarie a fiecărui an, Administraţia Cimitirului afişează la sediu o listă cu locurile de înmormântare în privinţa cărora termenul de concesionare a expirat sau expiră până la sfârşitul anului.

De asemenea, cei al căror drept de folosinţă a expirat sau e pe cale să expire sunt notificaţi prin scrisoare recomandată trimisă la ultimul domiciliu cunoscut. La expirarea unui an de la prima afişare, lista locurilor de înmormântare expirate va fi afişată timp de 90 de zile calendaristice la sediul administraţiei cimitirului, iar titularii contractelor vor fi notificaţi.

Dacă nici după expirarea acestui termen foştii titulari nu îşi vor reînnoi dreplul de folosinţă, respectivele locuri de veci intră în patrimoniul municipiului, putând fi atribuite pentru alte înmormântări.

În ultimii trei ani, au fost trimise somaţii tuturor celor care au locuri de veci expirate.

Loredana Buz,
Consilier Relaţii Publice ADP Oradea