Furnicar, sâmbătă, în Cimitirul Municipal, unde mii de orădeni au mers, de Ziua Morţilor, să-i comemoreze pe cei dragi care s-au stins. Încă de dimineaţă, pe alei se puteau vedea părinţi cu copii, bunici cu nepoţi ori bătrânei singuri sosiţi să le aducă un omagiu celor plecaţi în alte lumi.

Spre uşurarea comercianţilor, oamenii s-au străduit să împodobească mormintele cu buchete de flori unul mai colorat decât altul, iar unele monumente funerare au devenit adevărate altare. Spre seară, parcă tot locul s-a transformat într-o pădure plină cu licurici, iar copiii au fost de-a dreptul fascinaţi de luminile candelelor.

Ziua Morţilor, Ziua tuturor sfinţilor sau Luminaţia, se comemorează în fiecare an de 1 noiembrie. În legendele populare, noaptea de 1 Noiembrie este cea în care porțile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar cei morţi vin să îi viziteze pe cei vii, scrie Alba24.ro, menţionând că semnificația Zilei Morţilor se regăsește în tradiţia Bisericii Romano-Catolice, însă aceasta a fost preluată în timp și de ortodocși, luterani, calvini sau unitarieni.

În Evul Mediu, pe 1 Noiembrie, după Sfânta Liturghie dedicată Zilei tuturor sfinților, oamenii își petreceau după-amiaza în cimitire, rugându-se pentru sufletele răposaților. Așa se explică originea consacrării primei zile din Brumar drept zi de pomenire a morților, mai arată Alba24.ro, iar în biserici, slujba de seară (vecernia) se săvârşeşte în memoria celor trecuţi în etermitate.

Luminația este celebrată și de preoții ortodocși care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul morților.