Din 4 iunie, orădenii pot lua micul dejun, prânzul şi cina într-un restaurant unic în oraş. Remarcabil atât prin oferta culinară bogată şi delicioasă, cât şi prin locaţia ultracentrală şi inedită, noul local Allegria a fost deschis în clădirea fostului complex al ordinului călugărilor mizericordieni, aflată în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice. 

Pentru a-i păstra farmecul şi a-i pune în valoare istoria, proprietarii restaurantului au investit în restaurarea unor detalii arhitecturale realizate în urmă cu mai bine de 200 de ani.

Monument baroc

Ordinul călugărilor mizericordieni, care avea misiunea de a ajuta bolnavii săraci, a ajuns şi în Oradea în anul 1760. Trei ani mai târziu, la intersecţia actualelor străzi Republicii şi Snagovului, începea, în stilul baroc târziu, construirea unei clădiri ce urma să servească drept mănăstire, spital şi farmacie, complexul - care are şi o capelă - fiind finalizat în 1795.

Imobilul are, de asemenea, şi o curte închisă în care se intră printr-o poartă în forma unui arc de triumf şi împodobită cu trei statui. Spitalul, cu o capacitate de 30 de paturi, a rezistat inclusiv în perioada interbelică, iar după al doilea război mondial aici au funcţionat spitalul ORL, până la finalul secolului XX, iar apoi sediul Direcţiei de Sănătate Publică. Retrocedat între timp Episcopiei Romano-Catolice a Oradiei, faţadele complexului au fost reabilitate în 2011, inclusiv cu sprijinul municipalităţii.

Istoria, la loc de cinste

De curând, complexul mizericordienilor a fost readus în atenţia orădenilor de soţii Mircea şi Carmen Popa, care deţin pensiunea şi restaurantul Allegria din Băile 1 Mai, şi care au luat în chirie o parte a acestuia, transformând-o, cu respectarea tuturor condiţiilor referitoare la monumentele istorice de categoria B, într-un restaurant cu ştaif. Este vorba despre fostul refectoriu, adică sala de mese, şi de curtea interioară, transformată în terasă acoperită, decorată cu plante şi lumini ambientale.

În interior, clienţii descoperă nu doar un restaurant cochet, decorat în stil eclectic, ci şi istoria vechii clădiri. Cu ajutorul specialiştilor, proprietarii Allegria au restaurat ancadramentele fostelor intrări, astfel că deasupra acestora pot fi văzute acum picturi figurative cu scene pe tema vindecării, realizate în 1798 de Janah Hauptman şi refăcute în 1864 de Tivan David. Pe cele două intrări au fost reconstituite şi denumirile originale, de "Gyógyszertár" (farmacie) şi "Korház" (spital).

Tot în interior, în partea opusă intrării, a fost restaurat zidul original cu care a fost închisă poarta ce ducea în capelă, deasupra căreia a fost montat un panou de sticlă, pe care e prezentată istoria clădirii. În jurul acestuia a fost readusă la lumină o pictură murală ce reprezintă un baldachin ţinut de îngeri înaripaţi, realizată la finalul secolului XVIII.

Meniu complet

Pe lângă lecţia de istorie, clienţii Restaurantului Allegria, deschis de luni până vineri între orele 8 şi 24, iar sâmbăta şi duminica între 9 şi 24, primesc şi specialităţi culinare alese. Meniul este pe toate gusturile. Fie că iau masa în aer liber sau în interiorul restaurantului, clienţii pot alege între o varietate de preparate specifice micului dejun şi prânzului: supe, ciorbe, gustări reci şi gustări calde, salate.

De asemenea, gurmanzii găsesc la Allegria şi diverse specialităţi din carne, cum ar fi File Wellington, Fajitas de pui cu guacamole, muşchi de vită, cotlet de miel, dar şi clasicele şi neaoşele costiţe la grătar şi ciolan de porc rumenit. La loc de cinste a fost pusă şi bucătăria mediteraneană, în ofertă fiind incluse bibanul de mare la grătar, fileul de somon cu paste, creveţi şi calamar. Preţurile sunt medii, chiar accesibile luând în considerare faptul că includ şi o rară experienţă estetică...

Advertorial