Primăria Oradea a comandat tăierea a cinci arbori de pe strada Eroul Marius Cosma, din apropierea Școlii Gimnaziale Nicolae Bălcescu, motivând că toți aveau rădăcinile afectate și erau în pericol să cadă.

Doi dintre copacii de pe aceeași stradă s-au prăbușit în vara anului trecut, în urma unei furtuni violente care a avut loc în oraș. Imediat după acest incident, firma Eurocenter Imob SA, care deține o clădire de birouri și spații comerciale aflată la intersecția străzilor Evreilor Deportați și Eroul Marius Cosma, a cerut municipalității să taie și restul de cinci copaci.

Potrivit biroului de presă al Primăriei, în urma acestei sesizări, în august 2023 s-a emis autorizația pentru tăierea a trei tei, un jugastru și un cenușer, acesta din urmă fiind o specie invazivă. „Există punct de vedere favorabil din partea Agenției pentru Protecția Mediului Bihor”, a declarat Mirela Macra, angajată a biroului de presă, pentru BIHOREANUL.

Drept urmare, zilele trecute, echipele firmei RER Vest au fost trimise în teren, pentru a doborî arborii.

Acțiunea a determinat USR Oradea să acuze că în municipiu este o „criză verde” și să facă apel la protejarea arborilor orașului.

Acuzând că „sunetul drujbelor a devenit sunetul orașului”, USR precizează, într-un comunicat de presă transmis marți, că administrația PNL a Oradiei este dominată de o tendință îngrijorătoare, dat fiind că, între anii 2011 și 2022, orașul a pierdut peste 26.000 de arbori și arbuști.

„Considerăm că este esențial ca locuitorii Oradiei să conștientizeze importanța protejării și refacerea spațiilor verzi în Oradea. Solicităm o reevaluare imediată a politicilor de mediu și o angajare reală pentru realizarea promisiunilor de dezvoltare a parcurilor urbane și a spațiilor verzi. Fără o acțiune decisivă, Oradea riscă să își piardă nu doar frumusețea naturală, dar și sănătatea și bunăstarea locuitorilor săi. Arborii care au căzut la furtuna de anul trecut erau fie bolnavi, fie tineri. Cei maturi și sănătoși au rămas în picioare și trebuie să-i identificăm corect”, a declarat Daniel Palaghianu, președintele USR Oradea, citat în comunicat.

Pe de altă parte, Primăria Oradea a transmis BIHOREANULUI că Direcția Tehnică analizează posibilitatea plantării pe strada Eroul Marius Cosma a unor arbori de talie mai mică, care să nu crească la fel de înalți precum cei doborâți acum.

Trebuie precizat că în zonă au fost demolate și mai multe clădiri vechi care, probabil, au făcut loc pentru noi clădiri rezidențiale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!