Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a cinci cetăţeni maghiari - Klaris Attila, 41 de ani, Badari Bela, 32 de ani, Dusz Imre, 34 de ani, Schreiber Laszlo, 28 de ani, şi Fabok Ferenc, 40 de ani - pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit unui comunicat transmis marţi de DIICOT, "creierii" afacerii au fost Klaris Attila şi Badari Bela, care au constituit un grup infracţional organizat transfrontalier, la care au aderat, pe rând, şi ceilalţi inculpaţi. Procurorii au stabilit că, la comanda celor doi lideri, Dusz, Schreiber şi Fabok au preluat, de la cetăţeni sârbi, cinci societăţi comerciale, pe care le-au folosit în activitatea infracţională.

"În sarcina inculpaţilor se reţine că au evidenţiat în actele contabile ale acestor societăţi comerciale cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni comerciale reale, precum şi facturi de achiziţie mărfuri din spaţiul intracomunitar, deşi în realitate mărfurile nu au fost livrate în România. Se mai reţine că inculpaţii au săvârşit infracţiunea de spălare de bani, prin creditarea societăţilor comerciale şi transferarea, în mod nelegal, din contul acestora, a sumelor de aproximativ 600.000 de euro, 300.000 dolari şi 18.000.000 forinţi, către alte societăţi, în scopul disimulării provenienţei ilicite a acestor fonduri", se arată în comunicat.

Prin faptele lor, cei cinci au produs bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 1.300.000 de euro. "Procurorii DIICOT au trimis cauza, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bihor", se mai arată în comunicat.