La începutul lunii septembrie, Penitenciarul Oradea a lansat un anunţ la televiziunea cu circuit închis prin care se făcea publică preselecţia pentru o piesă de teatru jucată de cei închişi în Penitenciar. Regizorul Teatrului de Stat, Emil Sauciuc, i-a selectat pe cinci dintre deţinuţi, care au dat dovadă de aptitudini actoriceşti, dar şi de un nivel de şcolarizare mai ridicat. Repetiţiile pentru piesa de teatru Strip-tease, semnată de Slawomir Mrozek, au durat mai bine de o lună, timp în care regizorul mergea la penitenciar pentru a lucra actorii amatori. "Nu a fost greu să îi pregătesc, totuşi, înainte de spectacol, repetam în fiecare zi", a spus Sauciuc. Acesta a mai spus că a ales piesa Strip-tease, deoarece abordează problematica etico-morală a libertăţii şi, implicit cea a liberului arbitru.

Spectacolul a avut loc marţi la Teatrul de Stat pentru Copii şi Tineret "Arcadia" de la ora 17, costumele şi decorul fiind asigurate de Teatrul de Stat. Actorii Penitenciarului au jucat în prezenţa unor colaboratori şi lucrători ai unităţii de detenţie orădene, dar şi în prezenţa directorului Ioan Ilea.

"E prima oară când îi văd, deoarece nu am mers la repetiţii, şi mi-a plăcut", a spus acesta la sfârşitul spectacolului. Ilea a mai menţionat că DVD-ul cu înregistrarea piesei va fi trimis la Bucureşti, pentru preselecţia Festivalului Naţional de Teatru al Deţinuţilor, care va avea loc în 25 noiembrie, la Teatrul Nottara. "Dacă vom fi selectaţi, vom merge să jucăm piesa în Capitală", a spus directorul Penitenciarului Oradea.

"Prin astfel de acţiuni, se urmăreşte îmbunătăţirea statutului psihocomportamental al persoanelor private de libertate", a subliniat Gabriel Ţica, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului.

Vezi poze de la piesa de teatru a deţinuţilor, în galeria de imagini!