6.789 de absolvenţi de liceu din Bihor au susţinut luni prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat, cea la limba şi literatura română. Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Dorel Luca, examenul a decurs normal în toate cele 20 de centre de examen din judeţ.

Cinci elevi bihoreni au fost însă daţi afară din examen, pentru că au fost prinşi copiind. "Patru elevi care au susţinut examenul la Colegiul Naţional Avram Iancu din Ştei şi unul la Grupul Şcolar Industrial Popeşti au fost eliminaţi, pentru tentativă de fraudă", a precizat Luca pentru BIHOREANUL. Cei cinci absolvenţi vor putea susţine Bacalaureatul din nou abia în toamna anului 2012, deoarece Ministerul Educaţiei a înăsprit pedepsele pentru cei care copiază, interzicându-le să mai susţină examenul timp de două sesiuni.

Şeful IŞJ a mai precizat că există posibilitatea ca numărul elevilor eliminaţi să fie totuşi mai mare. "Eu am cerut membrilor de comisii de la fiecare centru să mă anunţe când elimină pe cineva. Nu m-a mai anunţat nimeni, dar poate când facem statistica prezenţei mai aflăm de cineva", a mai spus Luca.

Absolvenţii de liceu continuă Bacalaureatul marţi cu proba scrisă la limba şi literatura maternă, iar miercuri cu cea obligatorie a profilului. Pe 1 iulie, elevii vor susţine proba la alegere a profilului, urmând ca pe 3 iulie să afle notele oţinute. Luni (4 iulie), ei vor putea depune contestaţii, dacă cred că au fost nedreptăţiţi, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe 8 iulie.