Bihorenii ştiu, cu siguranţă, ce este golful, dar poate nu toţi ştiu că pot practica acest sport chiar la ei acasă. În prezent, România are nouă terenuri de golf, iar noi, bihorenii, suntem printre norocoşi. Aproape de Oradea, în comuna Ineu, avem Kings Land Country Club, dotat cu un teren de golf cu şase trasee şi cu zonă de antrenament, unde oricine, mic sau mare, poate încerca să joace acest sport cu o istorie de aproape un secol în România.

Prima lovitură de golf în România i-a aparţinut Regelui Ferdinand I şi a fost executată în 1929, cu ocazia inaugurării Country Club, cunoscut azi sub denumirea Clubul Diplomatic. Prima femeie care a jucat golf în România a fost Regina Maria.

Ca jucător de golf şi reprezentant al firmei Euromaidec Touring, care în vara anului trecut a preluat managementul terenului de la Kings Land Country Club, recomand golful din cinci motive. În primul rând, te relaxează. Ce te poate face să uiţi de problemele de la serviciu mai bine decât o plimbare în natură, în care te poţi bucura de linişte, de privelişte, de mult verde şi de vremea frumoasă?

Al doilea motiv ţine de condiţia fizică: jucând golf, slăbeşti câteva kilograme fără a depune un efort uriaş, precum cel de la sala de fitness. În plus, un alt motiv ne-a oferit profesorul Anders Ahlbom de la Institutul Medical Karolinska din Suedia, care a dovedit că persoanele care joacă golf au, în medie, o speranţă de viaţă mai lungă cu 5 ani.

În al patrulea rând, golful e un sport pentru toate vârstele. Cei mici pot începe de la 2-3 ani, iar pentru ceilalţi nu există limită de vârstă. Al cincilea motiv este că, spre deosebire de alte sporturi, la golf riscul de a te accidenta este foarte redus.

Din perspectiva costurilor, trebuie să ştiţi că golful nu este mai scump decât alte sporturi, să zicem ski ori ciclism.

Deşi numărul sportivilor este încă mic în Bihor, rezultatele apar. De curând, orădeanul Radu Cirtina a făcut trecerea de la amatori la profesionişti. Aşadar, vom continua să auzim despre golf. Încearcă şi tu!

Călin Păcurar
Jucător de golf

golfinromania.com