În sistemul sanitar românesc există 142 de spitale cu unităţi de transfuzie sanguină neautorizate, din care 108 sunt spitale publice şi 34 sunt spitale private, a anunţat miercuri Ministerul Sănătăţii, în contextul cazurilor de transfuzii greşite la două spitale din Bucureşti.

Pe "lista neagră" se află inclusiv instituţii sanitare de referinţă naţională, precum Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, iar la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias nu există date ale Direcţiei Sanitare Publice.

Conform informaţiilor difuzate de presa centrală, Ministerul a cerut situaţiile de la Direcţiile de Sănătate Publică din judeţe şi a comparat rezultatele cu unităţile care primesc sânge şi produse sanguine de la Institutul Naţional de Hematologie şi Centrele de Transfuzii din municipiile reşedinţă de judeţ.

În Bihor, în acestă situaţie s-ar afla, potrivit Ministerului, spitalele municipale din Oradea, Salonta, Marghita şi Beiuş, spitalul orăşenesc din Aleşd, spitalul privat Pelican, dar şi Spitalul Judeţean.

Managerul acestuia din urmă, însă, dr. Gheorghe Carp, afirmă că includerea pe listă este eronată, din simplul motiv că unitatea de transfuzie proprie este autorizată chiar de luni, 1 august, deci cu două zile înaintea anunţului Ministerului.

"Chiar luni am primit autorizarea pentru punctul de transfuzie, după ce am făcut lucrări de modernizare conform standardelor actuale, ce presupun inclusiv existenţa unei săli de odihnă şi refacere lângă sala unde se face transfuzia propriu-zisă. Mai mult, suntem în curs de a obţine aprobarea şi pentru un punct de tranfuzie sanguină la Maternitate, care nu avea asemenea facilitate", a declarat joi, pentru BIHOREANUL, dr. Gheorghe Carp.

Pe de altă parte, în ce priveşte spitalele ale căror unităţi de transfuzie nu deţin autorizaţii, Ministerul Sănătăţii a anunţat că a fixat managerilor acestora un termen de trei luni pentru conformare şi obţinerea autorizaţiilor, iar în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, după expirarea termenului Centrele de Transfuzii din municipiile reşedinţă de judeţ nu vor mai livra sânge şi produse sanguine respectivelor spitale.