A avut ambiţia să fie cel mai puternic om din stat, dar are probleme de corupţie! Fostul candidat la alegerile prezidenţiale Alexandru Cumpănaşu a fost pus sub acuzare de procurorii DNA Constanţa, pentru furnizare de date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA, scrie g4media.ro, citând surse apropiate parchetului anticorupţie.

Cumpănaşu ar fi minţit că are studii superioare atunci când a aplicat pentru un post de expert în cadrul proiectului "Consolidarea cadrului pentru creşterea calităţii serviciilor publice şi sprijinirea dezvoltării la nivel local", implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în parteneriat cu SNSPA.

G4media.ro a dezvăluit, în septembrie, că bărbatul nu a terminat nicio facultate. Alexandru Cumpănașu a absolvit Liceul Ioniţă Asan din Caracal, în 2000, şi potrivit propriei sale declaraţii făcute jurnaliştilor, a început studii de drept la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, dar nu le-a finalizat. 

Potrivit articolului 18 indice 1 din legea 78/2000 privind prevenirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, "folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi".

Potrivit declaraţiei de avere semnate cu ocazia candidaturii la prezidenţiale, Alexandru Cumpănaşu a primit un salariu peste 5.500 lei pe lună de la SNSPA în 2018 şi alţi 4900 lei pe lună de la Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCIDI), deşi nu are studii superioare.

La turul I al alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2019, Cumpănaşu a adunat 141.316 voturi.

Cumpănaşu dă vina pe SNSPA

Ulterior apariţiei articolelor de presă, Cumpănaşu a reacţionat pe Facebook, spunând că nu a minţit. 

"Nu am mințit și nu am dat nicio declarație din care să rezulte că am studii superioare la acel moment. Nu am prezentat SNSPA nicio informație eronată sau care să nu corespundă realității. Toate diplomele și CV-ul transmise pentru angajare au fost cele reale. Încadrarea pe post, respectiv anexa la care se face referire a fost întocmită de SNSPA, semnată de rector sau în numele lui și de mine. Nu este o declarație pe propria răspundere sau alt fel de inducere în eroare a SNSPA. Este stupid ce afirmă SNSPA care din informațiile mele sunt verificați cu privire la întregul proiect de către DNA București, nu doar cu privire la această glumă proastă", a scris Cumpănaşu. 

El a anunţat şi că va da în judecată SNSPA şi pe rectorul Remus Pricopie. 

"Subiectul este ridicol și în fapt, dacă a existat vreo greșeală aceasta aparține SNSPA și rectorului acesteia", a mai scris fostul candidat.