Noul papă, Jorge Mario Bergoglio, este recunoscut în ţara sa, Argentina, pentru modestie. Născut pe 17 decembrie 1936 la Buenos Aires, provine dintr-o familie simplă de italieni, tatăl său fiind muncitor la căile ferate.

Presa internaţională scrie că, în calitate de arhiepiscop în Argentina, funcţie deţinută din 1998, a refuzat să locuiască într-un palat episcopal, caracterizat de lux, preferând să locuiască într-un apartament mic şi simplu, unde îşi gătea singur. Totodată, în locul limuzinelor, Bergoglio a preferat mereu transportul în comun.

Acum în vârstă de 76 de ani, Bergoglio trăieşte cu un singur plămân de când avea 25 de ani, din pricina unei grave afecţiuni respiratorii.

Papa Francisc I este împotriva avorturilor, eutanasierii şi a căsătoriei între homosexuali, cu toate că a declarat în mai multe rânduri că respectă persoanele homosexuale. De asemenea, se opune adopţiei de către cuplurile homosexuale, considerând-o o formă de discriminare împotriva copiilor.

În 2001, Jorge Mario Bergoglio s-a remarcat într-o vizită la un spital cu bolnavi de SIDA, unde a spălat şi a sărutat picioarele a 12 pacienţi.

Cardinalii l-au ales, miercuri seară, la Vatican, pe argentinianul Jorge Mario Bergoglio drept noul suveran pontif. El este primul papă sud-american.