Nu voi putea răspunde la această întrebare în prezentul material şi nici nu am vreun indiciu. În schimb, analizând cele întâmplate în Justiţie în ultimii ani, nu pot să nu constat că s-au luat foarte multe măsuri care pe termen nu foarte lung nu fac decât să distrugă Justiţia. Sincer, nu pot crede că ar fi doar rezultatul prostiei sau indolenţei conducătorilor noştri.

Un prim semn a venit în 2020, când CCR a declarat neconstituţională o prevedere din legile justiţiei, decizia făcând imposibilă organizarea concursurilor de admitere în magistratură în lipsa modificării legii.

Deşi era necesară o reacţie foarte rapidă, parlamentarii noştri s-au mişcat precum melcul, astfel că abia în vara anului 2021 s-a reuşit adoptarea modificării respective. Practic, timp de doi ani au fost blocate intrările în sistem. Personal m-am implicat atunci în acest proiect, reuşind foarte greu adoptarea legii, fără a putea înţelege cine ar avea interes să se opună la aşa ceva.

În 2022, CSM a îngrădit accesul publicului la baza de date care conţinea toate hotărârile pronunţate de instanţele din toată ţara, iar Ministerul Justiţiei a "îngropat" toate proiectele ce existau în septembrie 2021 şi vizau modernizarea actului de justiţie sau o mai mare previzibilitate legislativă.

Legile Justiţiei, adoptate în deplină tăcere la finele anului trecut, nu aduc nimic nou şi modern.

Atunci s-au şi lansat tot felul de zvonuri cu privire la pensiile magistraţilor şi durata necesară în profesie a acestora pentru a se putea pensiona. Rezultatul - foarte multe plecări din sistem, astfel încât instanţele şi parchetele se vor confrunta în anii următori cu enorme probleme de personal.

Bomboana de pe tort: tot la finalul anului a apărut proiectul noii legi a pensiilor în magistratură, ce prevede că va fi nevoie de 25 de ani lucraţi efectiv în magistratură pentru pensia de magistrat, devenind irelevantă vechimea parţială în alte profesii.

Deşi proiectul pare seducător, dacă va fi adoptat, nu va fi decât un cui serios în coşciugul Justiţiei. În condiţiile unui deficit uriaş de personal creat în ultimii ani prin blocarea intrărilor şi încurajarea ieşirilor din sistem, care avocat sau jurist cu experienţă va mai fi tentat să intre în magistratură, dacă vechimea sa va fi ignorată şi va mai avea nevoie de încă 25 de ani până la pensie?

Dacă o astfel de măsură se lua într-un sistem calibrat, aceasta era salutară. Adoptată, însă, în aceste condiţii, va determina lungirea şi chiar blocarea multor procese, iar cel care va deconta aceste măsuri aberante va fi tot simplul cetăţean. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!