Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea informează pe site-ul propriu că efectuează testări Real Time PCR pentru depistarea SARS-Cov2 (COVID-19), la cerere, pentru persoanele fizice care au nevoie de internări sau de efectuarea unor investigaţii medicale în unităţi de profil din afara județului Bihor, care trebuie să facă deplasări justificate în străinătate sau au situaţii familiale deosebite.

Solicitanţii persoane fizice trebuie să acceseze site-ul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, unde găsesc informațiile necesare, iar la adresa de e-mail recoltarecovid@spitaluljudeteanoradea.ro trebuie să transmită o cerere-tip completată, documentele justificative care atestă încadrarea în criteriile de eligibilitate (deoarece acestea vor fi analizate), precum şi dovada achitării unei taxe în cuantum de 200 lei.

După transmiterea solicitării, persoana care doreşte să fie testată va fi contactată în vederea programări (fixării datei, orei şi locului recoltării) de către personalul medical desemnat.

În cazul persoanelor juridice, între spital şi acestea trebuie încheiat un contract care poate fi descărcat şi apoi transmis scanat prin e-mail la adresa: spitalul.judetean@rdsor.ro.

Spitalul Judeţean oferă şi posibilitatea testării de tip pooling pentru companii, inclusiv hoteluri, ceea ce presupune o serie de măsuri de protecție pentru persoanele cărora li se recoltează probele biologice și pentru personalul medical, condiţii pe care compania/hotelul trebuie să le îndeplinească.

Dacă se optează pentru testarea colectivă, se va testa un grup mic de persoane, maximum 10, prin recoltare individuală, urmând ca probele recoltate de la acestea să fie analizate la comun. În situația în care rezultatul testului este negativ, este sigur că cele 10 persoane nu sunt infectate. Dacă rezultatul este pozitiv, testarea individuală a celor 10 persoane este obligatorie, pentru a determina care din acestea 10 este infectată. În cazul în care rezultatul testării colective (pool testing) este pozitiv, beneficiarul își asumă achitarea contravalorii testării individuale a tuturor persoanelor care au făcut parte din lotul respectiv.

După recoltare, rezultatele sunt eliberate în maximum 48 ore şi vor fi trimise în format electronic prin e-mail, formularul original putând fi ridicat din policlinica spitalului (str. Republicii nr. 37). Informații suplimentare privind testarea RT-PCR pot fi obținute şi telefonic, la numărul 0770/338759, de luni până vineri între orele 08.00-14.00.

De săptămâna trecută Spitalul Judeţean efectuează, tot la cerere şi contra cost, şi analize pentru depistarea anticorpilor care indică dacă persoana de la care a fost prelevată o probă de sânge a fost sau nu infectată cu coronavirus. Costul testării pentru depistarea anticorpilor este de 85 lei, conform managerului Gheorghe Carp.