Şcolile din Oradea şi din alte 43 de oraşe şi comune din Bihor vor funcţiona, săptămâna viitoare, în scenariul hibrid, în care o parte din elevi merg fizic la şcoală, dar alţii rămân acasă, învăţând online.

Pe scenarii

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Bihor, prezidat de prefectul Dumitru Ţiplea, a aprobat vineri scenariile şcolare pentru perioada 10-14 mai, stabilind că 287 de unităţi de învăţământ vor funcţiona în scenariul I (cu toţi preşcolarii şi elevii participând fizic la lecţii), iar 427 în scenariul II (în care merg fizic în şcoli şi grădiniţe preşcolarii, elevii din ciclul primar şi cei din clasele a VIII-a şi a XII-a).

Scenariile depind de numărul infectărilor din fiecare comună sau oraş, iar în 44 de unităţi administrativ-teritoriale din Bihor rata trece de 1 caz la mia de locuitori. Pe lângă Oradea, printre acestea se numără oraşele Marghita, Vaşcău, Săcueni, Salonta, Aleşd ori comune precum Sântandrei, Toboliu, Sălacea, Sânnicolau Român sau Cociuba Mare.

Vezi mai jos scenariile pentru şcolile din fiecare UAT din Bihor!

Mai puţini elevi infectaţi

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Virgil Blage, a oferit câteva date privind revenirea elevilor la şcoală, după vacanţa prelungită de Paşti. În prima zi, 5 mai, au fost prezenţi fizic în şcoli 54.250 elevi bihoreni şi au învăţat pe internet 28.507, cu amendamentul că pentru elevii din ultimul an de gimnaziu şi de liceu, vacanţa se va încheia abia duminică.

"În 5 mai, aveam pozitivi (n.r. la infecţia cu Sars-Cov-2) patru elevi. Comparând cu momentul de vârf, 26 martie, când numărul elevilor pozitivi era de 21, vedem o scădere semnificativă", a declarat Blage. În aceeaşi zi, în Bihor erau bolnavi cu Covid-19 un număr de 15 profesori, mult mai mic decât cei 85 infectaţi pe 26 martie, când s-a înregistrat şi recordul îmbolnăvirilor între dascălii bihoreni. Din pricina cadrelor didactice bolnave, miercuri erau cinci grupe şi clase cu activitatea suspendată. "În momentul de vârf al celui de-al treilea val, pe 25 martie, 123 de asemenea formaţiuni de studiu care aveau activitatea suspendată", a precizat Blage.

Şeful IŞJ Bihor a dat asigurări că toate şcolile din judeţ au materialele sanitare necesare desfăşurării orelor fizice.