Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor din Bihor a intrat în etapa licitaţiilor. Săptămâna trecută, au fost publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice anunţurile pentru selectarea viitorilor operatori de salubritate. Două dintre proceduri sunt derulate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect, iar una de municipalitatea orădeană.

Preţul contează 

Una dintre licitaţiile lansate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect vizează selectarea celor şase operatori care în următorii 8 ani vor colecta deşeurile din întregul judeţ, cu excepţia municipiului Oradea. Împărţită în şase loturi, licitaţia are o valoare totală de 209 milioane lei, iar firmele pot să-şi depună ofertele pentru un singur lot sau pentru mai multe.

Toţi viitorii operatori vor trebui să colecteze gunoaiele separate în patru fracţii: deşeuri reziduale, plastic şi metal, hârtie şi carton, sticlă. Fracţia reziduală va trebui adunată cel puţin o dată pe săptămână, resturile de plastic şi metal - de două ori pe lună, iar cele din hârtie şi carton, respectiv de sticlă, lunar. 

Loturile vor fi adjudecate firmelor care propun cele mai bune preţuri pentru tarifele de colectare a deşeurilor, iar ofertele trebuie depuse până cel târziu pe 9 august. "Dacă nu vor exista contestaţii, în toamnă am putea semna contractele", spune directorul Ecolect, Bujor Chirilă (foto).

Tot ADI Ecolect licitează şi operarea staţiei de tratare mecano-biologică a deşeurilor din Episcopia, unde deşeurile menajere ale bihorenilor vor fi transformate în compost. Pentru operarea acestei staţii, Ecolect a pus la bătaie 6,2 milioane de euro pe o perioadă de 8 ani. 

Oradea, pe cont propriu

O licitaţie distinctă a fost lansată de Primăria Oradea pentru a desemna firma care să colecteze deşeurile localnicilor şi, totodată, să asigure curăţenia stradală şi deszăpezirea. Municipalitatea oferă 481 de milioane lei, tot pentru o perioadă de 8 ani, timp în care deşeurile orădenilor vor trebui colectate în trei fracţii: reziduală, reciclabilă şi biodegradabilă. 

Conform obligaţiilor din caietul de sarcini, viitorul operator va trebui să adune fiecare fracţie o dată pe săptămână de la persoanele fizice. La asociaţiile de proprietari, containerele galbene, cu deşeuri reciclabile, se vor goli o dată la 3 zile, iar cele negre şi maro zilnic în intervalul 1 aprilie - 30 septembrie, respectiv o dată la 3 zile în restul anului. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 14 august.