Din momentul introducerii taxei pentru utilizarea drumurilor naţionale, cunoscută sub denumirea simplă de rovinietă, au apărut numeroase probleme juridice cauzate de aplicarea sancţiunilor generate de neplata acesteia.

Astfel, în primii ani, până s-au adaptat dispoziţiile legale la realitate, se aplicau numeroase sancţiuni aceleiaşi persoane în intervale foarte scurte de timp - practic ori de câte ori autoturismul era înregistrat de o cameră se aplica câte o amendă. După aceea, Instanţa Supremă a emis o decizie obligatorie prin care a stabilit că procesele-verbale semnate electronic nu sunt valabile, iar instanţele de judecată, în baza acestei decizii, au anulat sute de mii de sancţiuni dispuse.

De curând, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a mai tranşat o problemă juridică, probabil cea mai importantă, respectiv cine răspunde dacă un autoturism este surprins pe drumurile naţionale fără rovinietă: proprietarul "de drept", respectiv cel care figurează în bazele de date ale autorităţilor, sau proprietarul "de fapt", respectiv cel care a cumpărat autoturismul dar nu a efectuat încă formalităţile legale pentru înmatriculare?

Problema de drept a apărut din faptul că, în România, spre deosebire de alte ţări europene, a devenit aproape o modă ca la momentul înstrăinării unui vehicul să nu se parcurgă toate operaţiunile de transmitere a proprietăţii autovehiculului, fapt generat, în principal, de numeroasele schimbări privind taxele de mediu, noul proprietar circulând cu autoturismul înmatriculat pe fostul sau unul dintre foştii proprietari.

Având în vedere această problemă generalizată, adaptându-se specificului societăţii româneşti, Instanţa Supremă a stabilit că în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului, fostul proprietar pierde calitatea de utilizator şi de subiect activ al contravenţiei, constând în fapta de a circula fără rovinietă valabilă. De asemenea, Înalta Curte a  hotărât că dovada transmiterii dreptului de proprietate se face potrivit dreptului comun.

Mai precis, prin această decizie care va deveni obligatorie din momentul publicării în Monitorul Oficial, s-a stabilit că amenzile aplicate unei persoane care a vândut autoturismul vor fi anulate de instanţă dacă această persoană poate dovedi vânzarea, chiar dacă nu s-au făcut formalităţile de înmatriculare a noului proprietar.