Bihorenii şi turiştii care ajung în judeţul nostru vor putea să-şi testeze abilităţile de căţărători pe un nou traseu de via ferrata.

Aceste "drumuri de fier" sunt trasee montane dotate cu structuri metalice (trepe de fier, cabluri, poduri suspendate, etc), care permit turiştilor să parcurgă în siguranţă trasee asemănătoare celor de alpinism.

La înălţime

Amenajat în Cheile Cuţilor, din comuna Roşia, noua rută turistică are o lungime de 270 de metri, iar cel mai spectaculos tronson este un pod indian de 33 de metri lungime, suspendat la o înălţime de 35 de metri, deasupra Văii Cuţilor. Totodată, o parte a traseului trece printr-o peşteră, aflată pe versantul drept al văii.

Potrivit unui comunicat transmis de Consiliul Judeţean Bihor, noul traseu are o dificultate medie, de grad B, în condiţiile în care dificultatea traseelor de via ferrata se măsoară pe o scală de la A la E, unde A înseamnă cel mai mic grad de dificultate, iar E cel mai dificil.

Parcurgerea acestuia se face obligatoriu cu echipament de siguranţă şi protecţie (cască, ham, lonjă dublă de asigurare), iar accesul minorilor sub vârsta de 16 ani va fi permis doar dacă aceştia sunt însoţiţi de un adult.

Turiştii vor putea urca pe noul traseu, cel mai probabil, începând din luna aprilie. Accesul cu autoturismele se poate face până la marginea satului Poniţa, iar de-apoi doritorii merg pe jos, prin chei, până la punctul de pornire al "drumului de fier".

Sute de ore de muncă

În Bihor, sunt acum şase trasee de via ferrata, din care cinci în Pădurea Craiului. Cel din Cheile Cuţilor a fost amenajat de Agenţia de Management a Destinaţiei Bihor, din subordinea CJ Bihor, CAPDD Bihor, Primăria Roşia şi Serviciul Salvamont Salvaspeo Bihor.

Lucrările au început în septembrie 2020, iar valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 12.000 euro, din care jumătate a fost asigurată de AMD Bihor, iar diferenţa a fost asigurată de ceilalţi parteneri, inclusvi de operatori locali în turism şi pensiuni din zonă.

În proiect s-au implicat şi voluntari care au realizat stabilirea traseului şi au luat parte la activităţile de amenajare.

"Proiectul în sine a fost realizat, benevol, de alpinista Cristina Ianc, prin intermediul Travel Guide Romania, şi pus în operă de SC În Spirit Arhaic SRL. Tudor Rus, Lucian Frenţiu şi Deziderul Szabo sunt alpiniştii care au lucrat, sute de ore, la înălţime, adeseori în condiţii grele, de iarnă, pentru a fixa, în rocă: scoabe, bride de siguranţă, cabluri şi ancore", a transmis şi CAPDD Bihor, printr-un comunicat. De asemenea, voluntari din comuna Roşia au muncit la acest proiect.

"Mi-aş dori ca această colaborare să devină un model de bune practici pentru toţi actorii din Pădurea Craiului, publici sau privaţi, un model replicat la nivelul întregii destinaţii de ecoturism", a spus Paul Iacobaş, directorul CAPDD Bihor.