Mai mulți copaci maturi au fost tăiați, pe malul drept al Crișului Repede, mai jos de barajul Fughiu, iar cioatele și o parte din trunchiuri au rămas pe loc, după cum se vede în fotografiile transmise de un cititor al BIHOREANULUI.

Tăierile sunt în aval de barajul Fughiu, dar pe teritoriul municipiului Oradea, și într-o zonă protejată. Suprafața respectivă face parte din situl Natura 2000 ROSCI0050 Crişul Repede amonte de Oradea, o zonă ocrotită pentru speciile de plante și animale acvifere pe care le găzduiește.

Orice modificare în aria ocrotită ar fi trebuit să fie aprobată, pentru că influențează habitatul speciilor protejate, dar, după cum a aflat BIHOREANUL, tăierile de copaci n-au autorizație din partea Agenției pentru Protecția Mediului Bihor. „Nu ni s-a solicitat niciun punct de vedere sau autorizație pentru tăieri de arbori în această zonă”, a declarat Dorina Radoveț, purtătoarea de cuvânt a APM Bihor, marți, pentru BIHOREANUL.

La fel, și Administrația Bazinală de Apă Crișuri, instituția care are albia Crișului în administrare, se delimitează de aceste defrișări. „Nu sunt lucrări executate de colegii noștri, nu știm nici noi cine le-a făcut”, a declarat Anca Mihociu, purtătoarea de cuvânt a ABA Crișuri.

Dacă ar fi fost copaci rupți de vânt și căzuți în albia râului, ABA ar fi putut să-i degajeze, dar, potrivit reprezentantei instituției, nu a fost cazul, în această zonă.

Așadar, cel mai probabil, cineva a tăiat ilegal copacii din aria protejată. Cine anume rămâne un mister pe care autoritățile sunt chemate să-l lămurească...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!