Biroul Electoral Central a făcut publice, la 9 zile de la scrutin, rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare, astfel că se cunoaște lista completă a celor 33 de aleși care vor reprezenta România, încă din această vară, în Parlamentul European. 

Rezultatele oficiale prezentate marți arată că Alianţa PSD-PNL a fost prima în preferințele românilor, adunând 48,55% dintre voturi, adică un număr de 4.341.686, în timp ce AUR a obţinut 14,93% (1.334.905 voturi), Alianţa Dreapta Unită - 8,71%, UDMR - 6,48%, SOS România - 5,03%, REPER - 3,74%, Nicu Ştefănuţă – 3,08%.

În Bihor, pe primul loc s-a clasat tot Alianța PSD-PNL, dar cu un scor sub media națională.

În urma rezultatelor, Alianţa PSD-PNL are 19 dintre cei 33 de parlamentari români, AUR a reușit să primească 6 mandate, Alianţa Dreapta Unită are 3, SOS România şi UDMR au câte 2. Un singur candidat independent, Nicu Ştefănuţă, a reușit să obțină destul voturi pentru a primi un mandat ca eurodeputat. 

Printre europarlamentarii aleși pe 9 iunie se află un singur politican originar din Bihor. Este vorba despre Mircea Hava, născut în 1956 la Oradea, dar care a fost primar al municipiului Alba Iulia, iar acum se pregătește să înceapă un nou mandat de europarlamentar. El a candidat pe listele alianței PNL-PSD.

La Bruxelles vor merge și candidați cu viziuni anti-europene declarate, cum e reprezentanta SOS România, Diana Șoșoacă. Același partid a mai obținut un loc în Parlamentul European, care va fi ocupat la Luis Lazarus. 

Lista noilor europarlamentari din România:

Alianţa PSD-PNL

Mihai Tudose (PSD)

Rareş Ioan-Bogdan (PNL)

Gabriela Firea (PSD)

Dan Motreanu (PNL

Claudiu Manda (PSD)

Adina Vălean (PNL)

Victor Negrescu (PSD)

Vasile Dîncu (PSD)

Buda Daniel (PNL)

Maria Grapini (PUSL)

Gheorghe Cârciu (PSD)

Sigfried Mureşan (PNL)

Dragoş Benea (PSD)

Mircea Hava (PNL)

Dan Nica (PSD)

Gheorghe Falcă (PNL)

Ştefan Muşoiu (PSD)

Roxana Mînzatu (PSD)

Virgil Popescu (PNL)

AUR

Cristian Terheş

Claudiu Târziu

Gheorghe Piperea

Maria Teodorescu

Georgiana Adrian

Axinia Dimitrie Sturza

Alianţa Dreapta Unită

Dan Barna (USR)

Vlad Voiculescu (USR)

Eugen Tomac (PMP)

SOS România

Diana Şoşoacă

Luis Lazarus

UDMR

Iuliu Winkler

Lorant-Gyorgy

Independent

Nicu Ştefănuţă

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!