Cea de-a 7-a ediţie TIFF Oradea a debutat vineri seară, de la ora 19, la Teatrul Regina Maria, cu o gală festivă care a adus laolaltă sute de cinefili. Oaspeţii au fost primiţi cu covor roşu, prosecco, alune şi un concert special cu muzică de film.

Atmosfera a fost relaxată şi festivă, cu invitaţi care şi-au etalat ţinutele şi s-au fotografiat la panoul TIFF.

Claudia Droc, managerul TIFF Oradea, a deschis oficial festivalul cu un discurs în care a mulţumit echipei şi publicului, remarcând numărul mare de participanţi: "Anul trecut aţi fost foarte mulţi, dar anul acesta sunteţi şi mai mulţi".

Ea l-a invitat pe scenă pe Mihai Jurca, city managerul Oradiei, cel care a contribuit la aducerea TIFF în oraş în urmă cu şapte ani. Jurca a mulţumit echipei TIFF pentru buna organizare a festivalului, menţionându-i pe Tudor Giurgiu, directorul TIFF,  şi pe Cristian Hordilă, managerul festivalului.

TIFF Oradea
(Sursa foto: TIFF Oradea)

Mai apoi publicul s-a bucurat de un concert special susţinut de Sebastian Burneci Trio. Formaţia a interpretat piese din coloanele sonore ale unor filme celebre, precum „Ascenseur pour l'échafaud”, „Taxi Driver” şi „Casablanca”, dar şi melodia românească „Iubirea noastră-i o vioară”, din filmul Paraşutiştii.

Proiecţia de deschidere a fost comedia americană „Foștii soți” (Ex-Husbands), regizată de Noah Pritzker, un film care explorează crizele masculine şi relaţiile familiale într-o notă uşor dramatică, cu accente de comedie. 

TIFF Oradea

Pelicula din 2023 urmăreşte povestea lui Peter Pearce, un bărbat părăsit de soţia sa după 35 de ani de căsătorie, care încearcă să-şi regăsească echilibrul participând la petrecerea burlacilor fiului său, în Mexic.

Cu un amestec de umor şi introspecţie, filmul a reuşit să stârnească râsetele sălii, dar şi să-i sensibilizeze până la lacrimi pe unii dintre spectatori.

În paralel, în Piaţa Unirii, vineri seara a fost proiectată drama lui Nae Caranfil din 1998 „Dolce far niente”.

Festivalul continuă sâmbătă şi duminică cu proiecţii de filme internaţionale şi româneşti, multe dintre ele în prezenţa echipelor de producţie.

Printre momentele cheie ale festivalului se numără cine-concertul "Dublu deliciu", care va avea loc sâmbătă, de la ora 18 la Filarmonica de Stat. De asemenea, sâmbătă, de la 18.30, va fi proiectat documentarul Nasty, dedicat tenismenului Ilie Năstase, urmat de filmul „Anul nou care n-a fost”, de la ora 21, tot la Teatrul Regina Maria.

Duminică, de la 19.30, este programată vizionarea filmului „Moromeţii 3”, în prezenţa regizorului Stere Gulea şi a unor actori din distribuţie.

Programul complet TIFF Oradea 2024 poate fi vizionat pe site-ul festivalului.

TIFF Oradea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!