Ediția din acest an a programului Initio, prin care Filarmonica își propune să-și apropie noi adepți, a debutat cu un concert cu muzică de filme, care a adunat nu mai puțin de 1.400 de orădeni în curtea Cetății. 

Cu ajutorul compozițiilor, precum și al imaginilor proiectate pe un ecran montat în spatele artiștilor, publicul a fost purtat într-o călătorie fermecătoare prin povești celebre. 

Pe scena din fortăreață au urcat atât membrii orchestrei, cât și coriștii, care au cântat și la această ediție sub bagheta dirijorului Werner Gábor din Ungaria.

În program au fost incluse melodii de pe coloanele sonore ale unor lungmetraje de mare succes, unele dintre ele având locuri importante în istoria cinematografiei. S-au cântat de pildă melodii din „Cinema Paradiso” și „Schindler’s List”, ambele cu momente emoționante punctate de violonistul Nagy Kálmán, concertmaestrul Filarmonicii orădene. 

De asemenea, publicul și-a amintit, prin muzică, de pelicule ca „1492: Conquest of Paradise”, „Forrest Gump”, „Star Wars”, „Harry Potter”, „Home Alone” sau „Die Hard 2”. După aproape două ore de povești pe note, cei din public s-au ridicat în picioare și le-au mulțumit artiștilor cu aplauze. Concertul a fost sold-out. 

Prezentatorul evenimentului, actorul Șerban Borda, le-a spus orădenilor că programul Initio 2023 „este o invitație să trăim muzica într-un mod unic”. „Ne dorim să vă purtăm într-o călătorie prin diverse universuri muzicale, să vă surprindem și să vă emoționăm cu fiecare eveniment”, a spus acesta, enumerând totodată celelalte trei concerte cuprinse în programul Initio.

Astfel, în seara de 20 august, în Piața Unirii va avea loc un nou concert de pop-simfonic, dirijor fiind Andrei Tudor. Printre soliștii invitați se numără Paula Seling, Nick Casciaro și Florin Estefan. Apoi, pe 25 august, înapoi în curtea Cetății, Analia Selis va fi protagonista unei noi seri cu tango simfonic. În fine, pe 1 septembrie, Piața Ferdinand va găzdui concertul „Innamorato di te”, dedicat muzicii italiene. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!