În această săptămână, parcul Cetăţii orădene se transformă în cinematograf în aer liber, cu filme de festival, popcorn şi îngheţată.

Ediţia din acest an a Oradea Summer Film propune producţii care ating tema migraţiei, cum ar fi "Spre Nord" (2022), despre Dumitru, un român care se ascunde la bordul unei nave pentru a ajunge în America, sau "Ali: Frica mănâncă sufletul" (1974), ce prezintă povestea de dragoste dintre un tânăr imigrant marocan şi o femeie mai în vârstă din Germania de Vest, expunând totodată rasismul societăţii germane.

Dor de ducă...

Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune în colaborare cu NoCut Film Collective, curator fiind Cristina Haneş, o tânără regizoare orădeană, ea însăşi premiată la Festivalul de la Locarno pentru documentarul "António e Catarina".

Oradea Summer Film se întoarce în peisajul cultural local după o pauză de patru ani şi programează cinci seri cu tot atâtea proiecţii, iar intrarea este liberă. Toate vor începe de la ora 21.

Lungmetrajele alese au fost prezentate în premieră mondială la câteva dintre cele mai prestigioase festivaluri de film din lume - Cannes, Berlinale, Veneţia - şi au o temă centrală: "Filmele din programul Oradea Summer Film 2023 explorează experienţa migraţiei ca un proces complex care angrenează dorinţa umană de a descoperi noi orizonturi, curajul de a o lua de la capăt şi fascinaţia faţă de necunoscut, dar şi provocările identitare, marcate de abuzuri, suferinţă şi singurătate".

Spre Nord

Festivalul va începe miercuri, 16 august, cu proiecţia peliculei "Spre Nord", regizată de Mihai Mincan, o co-producţie între cinci ţări: România, Franţa, Grecia, Bulgaria, Cehia.

"Acest film de debut este o producţie impresionantă în care un marinar filipinez care lucrează pe o navă transatlantică descoperă un român ascuns clandestin la bord şi decide să-l ascundă, în ciuda avertismentelor superiorilor săi taiwanezi", îl prezintă organizatorii.

Lungmetrajul a fost lansat în 2022 la Festivalul de la Veneţia, fiind premiat cu Bisato D’Oro pentru Cel Mai Bun Film din partea Criticilor Independenţi.

La Oradea, producţia va fi proiectată în prezenţa regizorului, care va răspunde întrebărilor publicului, dialogul fiind moderat de Andreea Chiper, critic de film.

Frica mănâncă sufletul

Filmul "Aici" (2023), al belgianului Bas Devos, va fi proiectat în a doua seară, joi, 17 august. Pelicula spune povestea lui Ştefan, un muncitor român în construcţii, din Bruxelles, care e pe cale să se întoarcă definitiv acasă, în România, dar o tânără belgiano-chineză îl opreşte. Producţia a fost prezentată anul acesta în premieră mondială la Festivalul de la Berlin, unde a primit premiul pentru Cel Mai Bun Film din secţiunea "Encounters".

Pentru cea de-a treia seară (vineri, 18 august), gazdele pregătesc un film apărut în 1974 şi prezentat la Cannes în acelaşi an, "Ali: Frica mănâncă sufletul", regizat de cunoscutul cineast Rainer Werner Fassbinder. "Fassbinder denunţă rasismul societăţii germane prin povestea de dragoste dintre un tânăr imigrant marocan şi o femeie mult mai în vârstă decât el din Germania de Vest. Fassbinder a marcat cinematografia mondială prin filmografia sa vastă în doar 37 de ani de viaţă şi a fost catalizatorul Noului Cinema German de după al Doilea Război Mondial", spun organizatorii.

Din exil

Sâmbătă, 19 august, va fi proiectat ultimul film al duoului belgian Jean-Pierre şi Luc Dardenne "Tori şi Lokita". "Un băiat şi o adolescentă care au călătorit singuri din Africa îşi pun prietenia invincibilă în faţa condiţiilor dificile ale exilului lor în Belgia" - este prezentarea succintă făcută producţiei.

În fine, duminică, 20 august, orădenii vor putea vedea filmul "Zero F***s Given", despre o tânără care lucrează ca însoţitoare de zbor pentru o companie aeriană low-cost. Rolul este interpretat "cu o energie debordantă şi umor" de actriţa Adèle Exarchopoulos, cunoscută pentru rolul ei din "La Vie d’Adèle", premiat cu Palm D’or în 2013. Lungmetrajul abordează dorinţele şi frământările "milenialilor", adică pe ale celor născuţi între 1981 şi 1996, prinşi "între slujbe precare din corporaţii şi un viitor incert".

În parcul Cetăţii vor fi vendori cu popcorn, îngheţată şi răcoritoare, pentru ca experienţa de cinema să fie completă. Ba chiar cu un mare plus: "tavanul" de stele...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!