În 2009, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bihor a înregistrat 1.148 de cereri pentru sprijin financiar pentru ovine şi caprine, solicitări ce au însumat 237.381 de animale.

Anul acesta, însă, surpriză: au fost înregistrate doar 234 de cereri, pentru un număr total de 45.376 de oi, respectiv capre. Ce-i drept, crescătorii de animale mai au timp până la 31 mai să depună aceste cereri, însă e puţin probabil că se va atinge măcar jumătate din numărul cererilor din anul trecut.

Explicaţia fenomenului? Nu e vorba nicidecum de vreo calamitate sau boală, care să fi redus de cinci ori numărul de oi şi capre, ci pur şi simplu o "aliniere" la realitate ce demonstrează că anul trecut s-au încasat din greu subvenţii pe animale declarate "din burtă".

"Crescătorii trebuie să meargă şi la medicul veterinar să-şi înregistreze animalele. În plus, până în acest an, celor care declarau animale pe care nu le aveau doar li se tăia subvenţia pe respectivul animal, dar din acest an legislaţia permite să fie sancţionaţi", a declarat BIHOREANULUI directorul coordonator al APIA Bihor, Traian Abrudan.

Cea mai aspră sancţiune care li se poate aplica crescătorilor de animale care fac declaraţii mincinoase în acte este excluderea totală de la plată, inclusiv pentru ovinele sau caprinele pe care chiar le deţin.

Subvenţia pe care oamenii o primesc de la stat este de 44 de lei pe cap de animal, însă nu orice crescător este eligibil. Condiţiile de finanţare prevăd, printre altele, ca din totalul de animale, minim 50 de ovine să fie femele, respectiv minim 25 de caprine, iar vârsta lor să fie de cel puţin un an până la data de 31 martie 2010.