După ce săptămâni în șir a evitat să dea răspunsuri concrete și să aducă dovezi care să-l disculpe, premierul Marcel Ciolacu a făcut publice pe contul de TikTok, chiar în seara de Crăciun, presupuse facturi care ar demonstra faptul că ar fi plătit din bani proprii deplasările cu jeturile private Nordis. Documentele conțin, însă, elemente care îl „trădează”. BoardingPass subliniază mai multe inadvertențe care arată că Ciolacu minte.

Bâlbele lui Ciolacu

După cum se știe, detaliile din scandalul Nordis au fost dezvăluite inițial de Recorder, iar apoi au fost aprofundate prin mai multe articole de G4Media. Pe 18 noiembrie, G4Media publica un document de zbor din care rezultă fără echivoc că liderii PSD, Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Alfred Simonis și Laura Vicol au zburat în anul 2022 cu jetul privat închiriat de la Țiriac Air de compania Nordis - cea care a intrat la începutul lunii octombrie în insolvență, acuzată că și-a înșelat clienții, vânzând aceleași apartamente mai multor persoane.

Deşi aceştia au negat că ar fi zburat vreodată cu jet privat închiriat de Nordis, cu toţii figurează lor în aşa numita „declaraţia generală” (gendec) a zborului din data de 30 mai 2022 pe ruta Nisa – Bucureşti, de unde liderii PSD se întoarceau de la Marele Premiu de Formula 1 al Principatului Monaco.

Cu toate că a fost întrebat în repetate rânduri, inclusiv în campania electorală, despre aceste zboruri, Marcel Ciolacu a refuzat să dea răspunsuri concrete. Inițial, liderul PSD a negat că a călătorit cu avioane private, apoi a admis acest fapt, dar a spus că a făcut-o pe banii săi, după care, timp de mai bine de o lună, a promis că va face publice plățile care să ateste că a achitat transportul în avioanele închiriate de Nordis. 

Reacția din prima zi de Crăciun a prim-ministrului vine după ce în repetate rânduri jurnaliștii din Capitală i-au cerut să prezinte dovezile că și-a plătit cu bani proprii deplasările. Cel mai recent luni, întrebat pe holurile Parlamentului, după ce a fost instalat din nou în funcție, ce s-a întâmplat cu promisiunea că va face publice documentele, Ciolacu a răspuns obraznic, că poate i le va aduce Moș Crăciun și le va prezenta pe TikTok.

Documente ilizibile

Miercuri seară, după ora 20, Ciolacu a și publicat pe TikTok (nu și pe alte platforme de socializare) un videoclip de 2 minute și 8 secunde, în care pretinde că prezintă facturile care ar demonstra că și-ar fi plătit deplasările „din bani personali”.

Însoțit de o descriere simplă, ce le transmite urmăritorilor că „Meritați o explicație”, filmulețul prezintă 3 facturi, ale căror detalii nu sunt publicate în mod lizibil, oricât de mult ai încerca să le mărești. Numărul și data la care documentele au fost emise, precum și o parte din obiectul serviciului prestat sunt acoperite, cu toate că acestea sunt „informații extrem de relevante pentru ca documentele să poată fi atestate ca fiind cele despre care premierul susține că sunt”, notează G4Media.ro, care ajunge la concluzia că „nu există nici măcar o informație relevantă care să confirme că documentele prezentate de premier au legătură cu zborurile private despre care G4Media a scris și despre care Ciolacu susține că au fost plătite din banii personali”.

În clip, Ciolacu încearcă să se disculpe, acuzând că dezvăluirile presei au fost „cel mai mare atac electoral” și scuzându-se că „am reacționat greșit și emoțional, pentru că a fost implicat și un membru al familiei (copilul său - n.r.)”.

Ce îl trădează pe Ciolacu

Platforma de specialitate BoardingPass a făcut publice mai multe inadvertențe din filmulețul președintelui PSD, arătând că Ciolacu minte.

Între altele, numărul poliței de asigurare trecut pe facturile publicate de el demonstrează că acestea nu au fost emise în 2022, când Marcel Ciolacu a zburat cu avioanele private închiriate de Nordis, ci mult mai târziu! 

„Pe facturi e precizat numărul asigurării (3907/2023), iar valabilitatea acesteia este până la 30 noiembrie 2024. Astfel, e puțin probabil ca aceste facturi să fi fost emise în anul 2022, an în care au avut loc zborurile cu avionul privat, potrivit dovezilor G4Media, iar pe ele să apară o numărul unei polițe de asigurare din 2023”, arată Boarding Pass.

Mai mult, BoardingPass a scos din istoricul site-ului agenției de turism care a încheiat polița date care confirmă încă o dată că polița de asigurare era aferentă perioadei 2023-2024, în perioada zborurilor lui Ciolacu fiind valabilă o altă poliță, cu un alt număr.

În plus, cursul valutar la care s-a făcut plata este unul aferent anului 2023, nu 2022.

În concluzie, chiar și presupunând că facturile prezentate de CIolacu nu sunt falsuri, ele corespund unor alte servicii, din cu totul altă perioadă, neavând legătură cu plata „aroganței” cu jeturile (explicațiile detaliate ale BoardingPass pot fi citite integral mai jos).

Până la această oră, Marcel Ciolacu nu a revenit cu noi explicații.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!