Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, au anunțat miercuri într-o conferință de presă că vor fi luate „măsuri corecte” pentru reducerea deficitului bugetar, astfel încât România să nu piardă accesul la fonduri europene.

Lista propriu-zisă a măsurilor a fost prezentată de Boloș, care a anunțat comasări, reduceri de posturi, de cheltuieli, precum și introducerea unor norme în ceea ce privește diurnele, deplasările, mașinile folosite și prețul abonamentelor telefonice.

Bugetarii „Solitaire” 

În deschiderea conferinței, premierul Marcel Ciolacu a spus că măsuri fiscale de reducere a deficitului bugetar trebuiau luate din timp și că cele gândite de actuala coaliție reprezintă, în opinia sa, „prima reformă reală a sistemului bugetar”. 

„Nu vorbim de o criză economică, de recesiune în România, ci de un lucru pe care ni l-am asumat în fața Comisiei. Este important să continuăm acest dialog cu Comisia, ca să nu se întâmple ceea ce este mai rău, și anume blocarea fondurilor europene. Eu cred că vom reuși să evităm acest lucru”, a adăugat premierul. 

Marcel Ciolacu a spus că „toate măsurile propuse în acest moment de domnul ministru sunt niște măsuri corecte”. „Este timpul ca cei care muncesc să primească salarizarea corespunzătoare. Cei care merg la serviciu de zeci de ani să se joace Solitaire să caute în altă parte acest mod de a munci...”, a spus prim-ministrul, adăugând că sunt în sectorul public peste 50 de sporuri. „Este incredibil unde a ajuns acest fenomen”, a adăugat premierul. 

„Dure, dar necesare”

La rândul său, Marcel Boloș a condamnat „țopăiala” din sistemul bugetar. El a spus că este normal ca primele măsuri să fie luate în sistemul de stat. „Prima dată face statul primul pas. Așa este corect față de contribuabili. Măsurile sunt destul de dure, dar necesare pentru ca România să își poată continua investițiile din fondurile europene, angajamentele față de instituțiile financiare internaționale. (...) Sunt măsuri pentru România, pentru români, ca să putem trece cu bine peste acest moment de răscruce”, a adăugat ministrul Finanțelor. 

El a specificat apoi că măsurile vizează mai multe paliere ale sectorului public: autoritățile centrale, companiile de stat și companiile de subordonare locală - „totalul personalului angajat în cele două tipuri de companii este de 250.000 de salariați, care au costuri cu cheltuieli de personal de 14 miliarde de lei” -, instituțiile publice autonome, agențiile și autoritățile care se găsesc sub controlul Parlamentului, plus „consolidarea capacității instituționale a Ministerului Finanțelor Publice”. 

Sporurile să nu depășească salariul de bază

Concret, potrivit Digi24.ro, Boloș a mai anunțat reducerea numărului de secretari și subsecretari de stat cu 20%, care s-a decis la nivelul Coaliției. 

De asemenea, va fi redus numărul posturilor neocupate din sistemul public. „Reducerea numărului de posturi vacante: avem în evidență 204.000 funcții vacante. Nu va putea funcționa un serviciu dacă nu sunt minimum 10 persoane în subordine. Nu va funcționa o direcție generală dacă nu sunt minimum 40. Astfel funcția de șef de birou se desființează”, a mai spus Marcel Boloș. 

Ministrul a anunțat și că cumulul sporurilor nu mai poate depăși salariul de bază, adăugând că „voucherul de vacanță era și indemnizația de vacanță” și că „rămâne doar voucherul pentru cei cu sub 10.000 de lei brut, care costă statul 1,8 miliarde de lei”. 

Se descentralizează instituții 

O altă măsură importantă pe care a anunțat-o Marcel Boloș este descentralizarea mai multor instituții, inclusiv a inspectoratelor școlare, direcțiilor de cultură, direcțiilor de sport, direcțiilor de sănătate publică sau direcțiilor agricole. Procesul se va face până pe 1 ianuarie 2025. Până la această dată transferul către autoritățile județene se va realiza treptat. 

Mai mult, instituțiile publice cu personalitate juridică de subordonare locală nu vor mai putea funcționa dacă au sub 50 de posturi ocupate și dacă se suprapun cu alte instituții. Ordonatorii de credite vor trebuie să decidă dacă intră în comasare, reorganizare sau transfer, mai spune Boloș. „Procesul de comasare se aprobă prin HG. Comasarea are două consecințe: număr personal redus cu 15% - proporțional pentru funcții de conducere și execuție. Reducerea cu 15% a cheltuielilor de funcționare - obligatoriu”, a mai spus ministrul, adăugând că această comasare se va face după alegerile din 2024, mai arată Digi24.ro. 

Să-și caute în privat...

Ministrul a mai anunțat că companiile de stat vor avea 50% reducere a numărului de consilieri, directorilor generali, directori. Numărul maxim de membri în Consiliul de Administrație sau supraveghere e de maximum 7. Remunerația la șefii din companiile de stat: componenta variabilă de maximum 6 salarii, doar cu condiția ca firma să nu aibă pierderi. Salarizarea șefilor de instituții autonome (ASF, BNR) nu mai poate depăși de 6 ori indemnizația brută a unui ministru. „Reducerea pe care noi o țintim e de 30% din funcțiile de conducere în toată administrația. Ei pot rămâne în sistem sau să își caute alt loc de muncă, în sectorul privat”, a mai spus ministrul Finanțelor.

În pachetul de măsuri va fi introdus și un plafon privind cheltuielile cu telefonia mobilă: 500 de lei va fi suma maximă care va putea fi plătită pentru un telefon, respectiv 50 de lei pentru un abonament lunar. Depășirile se achită de cei care nu respectă plafonul. 

Vor fi introduse, de asemenea, norme privind cheltuielile cu diurna, transportul.

Vezi mai jos varianta finală a proiectului de OUG privind reducerile bugetare!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!