De câteva luni, echipe mixte formate din medici veterinari şi autorităţi locale microcipează patrupedele din oraş, pentru a obţine o evidenţă clară a acestora. Era doar o chestiune de timp să apară şi un scandal, şi iată că s-a întâmplat: un doctor a "scăpat" un al doilea cip într-un câine cu pedigree!

Acum, stăpânul patrupedului se teme că toţi ceilalţi crescători vor râde de el când îl va duce la expoziţii. Asta, deşi Asociaţia Chinologică l-a asigurat să nu-şi facă griji..

Dublă identitate

Ciparea obligatorie a câinilor din Oradea a început la jumătatea lunii iulie, când echipe formate dintr-un medic veterinar, un reprezentant al Poliţiei Locale şi unul al Primăriei au început să bată din poartă-n poartă prin cartiere. Până acum, au fost recenzaţi 2.400 de câini, din care 2.200 au fost şi microcipaţi gratuit, restul având deja un cip.

13 Octavian Bondar.jpgNiciun stăpân n-a avut, însă, o păţanie ca cea a lui Octavian Bondar, de profesie cântăreţ la nunţi şi chermeze. Omul se declară pasionat de câini încă de mic, iar de 2 ani şi 8 luni îl are pe Ares, un mascul Cane Corso Italiano, rasă musculoasă şi agresivă. Animalul este înregistrat la Cartea de Origine Română, a fost microcipat şi are carnet de sănătate cu vaccinurile la zi. "Cum n-am copii deocamdată, el e copilul meu", zice stăpânul.

Tavi susţine că n-a primit înştiinţare în poştă şi, ca atare, n-a fost acasă în ziua când echipa municipalităţii a ajuns şi pe strada lui, Gheorghe Ţiţeica, pentru a cipa câinii cu stăpân. "Eu i-am spus mamei să nu lase pe nimeni în casă, dar ea e învăţată să poftească pe toată lumea". Femeia i-a povestit că, fără să-l scaneze în prealabil pentru a verifica dacă animalul are sau nu un microcip, medicul veterinar Dorel Petrehele i-a introdus lui Ares un al doilea cip.

Urmarea? Patrupedul are acum două identităţi! "În acte eu sunt stăpânul câinelui, deci nu avea de ce să intre nimeni în cuşca lui fără permisiunea mea!", zice bărbatul, din cale afară de revoltat.

Valoarea mea...

Deşi alţi medici veterinari l-au încredinţat că sănătatea câinelui nu a fost pusă în pericol, cipul fiind un obiect de doar câţiva milimetri, omul s-a enervat când a aflat că ar putea avea altfel de probleme, şi anume la expoziţiile de frumuseţe canină.

"Am vorbit la Asociaţia Chinologică Oradea şi mi-au zis că nu-l pot înscrie la expoziţia care a avut loc la sfârşitul lunii trecute în Parcul Bălcescu. Eu vreau să-l duc la mai multe concursuri în ţară, doar e câine din tată multiplu campion naţional!", zice proprietarul, stresat că valoarea lui Ares va scădea. "Acum îl dau la montă cu 300 de euro. Cine îmi garantează că viitorii clienţi nu vor face figuri când află că are două cipuri în el?", se întreabă Tavi.

L-a căutat şi pe veterinarul Petrehele, să-i ceară socoteală pentru "nenorocire", pentru că, în baza contractului încheiat cu Primăria, acestuia îi revine întreaga responsabilitate. "I-am spus că e iresponsabil. Cum îşi permite să se atingă de câinele meu cât nu eram de faţă?". În schimb, specialistul i-a sugerat că-i poate extrage al doilea cip printr-o operaţie banală. "Dar cum să-mi mai las câinele pe mâna lui? Şi aşa Ares a avut trei operaţii până acum".

Ares x 2

Ca să-i treacă supărarea, bărbatul i-a cerut veterinarului o despăgubire în bani. Şi nu puţini: 3.000 de euro!

13 Dorel Petrehele.jpg"Am primit o somaţie din partea avocatei domnului Bondar să ne înţelegem la bani, dar eu nu am ce să plătesc. Am intrat în curte cu permisiunea mamei sale, care n-a găsit actele câinelui şi ne-a dus la cuşcă, ba chiar a şi ţinut câinele să-l cipez", povesteşte Dorel Petrehele (foto). Medicul susţine că nu este obligat să scaneze câinii înainte de inserarea microcipului, ci doar după, pentru a le demonstra proprietarilor că operaţiunea a reuşit şi că animalul are o identitate. "N-am mai păţit niciodată aşa ceva. De obicei îmi spun proprietarii dacă au câini cipaţi".

În cele din urmă, stăpânul lui Ares a fost chemat la Asociaţia Chinologică să completeze un formular tipizat prin care declară ca Ares are acum două numere de identificare. "Vom trimite actele la Cartea de Origine Română, în registrele căreia se va consemna că patrupedul are două cipuri şi va fi recunoscut după amândouă. Aşa nu va avea probleme nici la competiţiile naţionale, nici la cele internaţionale", explică preşedintele Asociaţiei, Călin Mitra, admiţând că nu a mai întâlnit o astfel de situaţie.

În plus, şi Dorin Petrehele i-a eliberat lui Bondar o adeverinţă prin care arată că patrupedul are două numere de identificare. Cu atâtea asigurări, Tavi s-a mai liniştit şi spune că, în final, nu mai are de gând să-l dea în judecată pe veterinar. Dar tot vrea să-i atenţioneze pe ceilalţi stăpâni de câini din oraş, să nu păţească la fel...