Circ tragi-comic joi seară, în centrul Oradiei. În jurul orei 20, un tânăr în vârstă de 27 de ani a urcat în macaraua care reabilitează mansarda palatului Moskovits din Oradea şi a ameninţat că se aruncă.

Iniţial, cei prezenţi au crezut că bărbatul suferă din dragoste. "Adrianaaaa, iubiree! Adriaaaanaaaaa!", a strigat el de mai multe ori. Numai că, deşi Adriana, o tânără de vreo 24 de ani şi-a făcut apariţia, cu un ţânc în braţe, omul tot nu s-a potolit.

Prietenii lui spun că bărbatul, pe nume Adrian Şimon, provine dintr-un centru de plasament şi e supărat pe viaţă pentru că a fost de mai multe ori la Primărie şi la ASCO, pentru a cere o locuinţă socială.

De altfel, bărbatul înjura, de la înălţimea de circa 30 de metri, autorităţile, blamându-le pentru viaţa pe care o duce. "Unde să mă angajez, băăăăă, dacă am fost la puşcărie şi îmi cere cazier?", le-a strigat el poliţiştilor, pompierilor şi jandarmilor care au descins acolo pentru a-l convinge să coboare.

Pentru a fi mai convingător, omul a luat cu el şi o sârmă, despre care amicii lui ziceau că e lamă, cu care şi-a crestat pieptul în mai multe rânduri, şi-a aruncat hainele şi telefonul mobil de la înălţime, rămânând doar în chiloţi, postură din care le-a arătat şi arătat celor de jos penisul, tot înjurând. La un moment dat, el a cerut chiar să vină primarul Ilie Bolojan.

"Locuieşte pe străzi de 15 ani, e normal să cedeze. Unde e acuma primaru', să vină să negocieze cu el şi să-l dea jos?", a spus unul dintre amicii tânărului căţărător. "Dacă avea 5.000 de euro, îl băgau în seamă ăştia de la Primărie", a strigat altul.

După mai bine de jumătate de oră de la cocoţare, Şimon nu dădea semne că vrea să coboare. Degeaba l-a rugat şi iubita lui, degeaba i-a ridicat în braţe şi copilul, de un an şi 7 luni, să-l vadă. "Nu vrea să coboare, nu ştiu ce să mai fac. E supărat că locuim pe străzi, că nu poate să muncească şi că eu mă prostituez ca să trăim", a povestit tânăra mămică.

UPDATE:

Bărbatul a coborît după aproximativ două ore, numai după ce a pus condiţii autorităţilor: să plece jandarmii, despre care prietenii săi au susţinut că l-ar fi bătut cândva fără motiv, şi poliţiştii.

Cert este că, în jurul orei 21.30, în zonă nu erau vizibile echipaje ale autorităţilor, astfel că, în aplauzele prietenilor săi, individul a coborît singur din macara, cu pieptul tot crestat şi însângerat, a fost preluat de un echipaj SMURD care i-a acordat primele îngrijiri pe loc. În tot acest timp "galeria" formată din prieteni şi cunoscuţi ai bărbatului îl aplaudau, în faţa maşinii SMURD, ca pe un erou, iar când au văzut maşina jandarmilor au început să huiduie.

După întreaga poveste, Şimon a fost dus la spital. Cel mai probabil el va fi amendat pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice.