La iniţiativa orădeanului Andrei Marcu, circa 200 de persoane s-au adunat, luni seară, la ora 18 în faţa palatului Sonennfeld, care găzduieşte Moszkva Kavezo, pregătiţi să participe la marşul de nemulţumire faţă de dispoziţia Poliţiei Locale, care a suspendat activitatea localului pentru 30 de zile din cauza reclamanţiilor şi amenzilor primite pentru zgomot.

"Ne-am gândit să-l facem sub forma unui flash-mob, nu avem lozinci, nu facem politică. Ne plimbăm până în faţa Primăriei şi de acolo fiecare în drumul lui. M-am gândit să organizez acest marş pentru că au închis localul, care era un punct cultural, care gădzuia concerte, spectacole de teatru şi alte activităţi. Vrem să fie redeschis, iar sancţiunea ridicată", a declarat pentru BIHOREANUL Andrei Marcu, iniţiatorul flash-mob-ului.

Suspendarea activităţii clubului Moszkva a strânit iniţial reacţii online, însă clienţii au dovedit prin numărul mare de participanţi la flash-mob că sunt nemulţumiţi de închiderea acestuia. Marşul a fost unul paşnic, fără scandări ori injurii, unii dintre participanţi punând la telefoane melodia "They don't care about us" a lui Michael Jackson. De asemenea, câţiva dintre tineri au dus un banner pe care scria atât în maghiară cât şi în română "Vrem cultura înapoi. Support Moszkva!".

Printre participanţii la marş s-au numărat şi consilierii locali ai UDMR Sarkozi Zoltan, Szabo Joszef şi Pasztor Sandor. "Localul acesta chiar găzduieşte de mai multe ori pe săptămână activităţi culturale, lumea nu merge acolo doar pentru a bea ceva. Mai sunt şi alte localuri în zona centrală care au reclamaţii, însă niciunul n-a fost închis", a precizat pentru BIHOREANUL Pasztor Sandor.

Printr-o dispoziţie a Poliţiei Locale, semnată de primarul Ilie Bolojan, cafeneaua Moszkva din strada Moscovei nr. 8 a fost închisă pentru 30 de zile în urma a două amenzi aplicate şi 17 avertismente pentru gălăgie.

Prezent la marşul iniţiat de clienţi, patronul localului, Fesus Levente, a declarat că a contestat atât la Primărie cât şi în instanţă dispoziţia Poliţiei Locale. "A doua amendă a fost dată injust. A venit Poliţia Locală în seara de 16 februarie la o reclamaţie, însă la noi nu era zgomot, căci evenimentele se termină în jurul orei 22. Domnul poliţist mi-a spus că dacă va mai primi o reclamaţie telefonică ne va amenda. Aşa a şi făcut, fără să vină să vadă dacă într-adevăr e gălăgie", a declarat patronul Moszkva Kavezo, adăugând că deşi a contestat dispoziţia, aceasta poate fi suspendată doar printr-o decizie judecătoarească.