Circulaţia pe DN1, între Oradea şi Huedin, în zona localităţii Groşi, a fost blocată aproape două ore, miercuri dimineaţă, după ce o autocisternă încărcată cu o substanţă periculoasă s-a răsturnat în urma unui accident rutier.

Din primele informaţii, se pare că cisterna, ce transporta un produs adeziv, s-a ciocnit frontal cu un TIR încărcat cu haine, răsturnându-se şi oprind traficul total, încă de la ora 6.30, la kilometrul 587, în zona localităţii Groşi.

Circulaţia a fost reluată pe un singur fir în jurul orei 8.45, însă se desfăşoară în continuare cu dificultate. Sunt cozi de kilometri întregi pe ambele sensuri de circulaţie.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române a sfătuit şoferii să ocolească, pe ruta Aleşd – DJ764 - Aştileu - DJ108I.

Fără victime și fără pericol

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul Alina Dinu, a declarat BIHOREANULUI că "în urma evenimentului rutier nu au rezultat victime".

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, căpitanul Camelia Roşca, a precizat pentru BIHOREANUL că accidentul s-a produs între un autocamion de 7,5 tone încărcat cu haine, şi o autocisternă încărcată cu 25 de tone de substanţă periculoasă. 

"Este vorba despre un derivat al toluenului, diizocianat de toluilen, substanţă inflamabilă, corozivă, explozivă. Autocisterna este răsturnată într-un unghi de 45 grade, în afara carosabilului", a explicat Roşca, precizând că "nu există pericol de explozie, din moment ce nu există scurgeri, dar ne luăm toate măsurile pentru a nu surveni o situaţie de urgenţă, dat fiind faptul că e o substanţă periculoasă".

"Iniţial echipajul CBRM a efectuat cercetări la faţa locului şi nu au fost constatate scurgeri de substanţe periculoase, au fost înregistrate doar scurgeri de antigel de la sistemul de răcire al cisternei, s-a procedat la verificarea perimetrului de siguranţă pe o rază de 100 metri", a declarat Camelia Roşca.

Mobilizare în forță

La faţa locului desfăşurarea de forţe este impresionantă, pompierii participând cu efective sporite pentru a evita pericolul unei explozii. Misiunea este coordonată de şeful ISU Crişana, colonelul Sorin Caba. Au fost mobilizate de urgenţă forţele şi mijloace de intervenţie din cadrul a 3 subunităţi (Detaşamentele 1 și 2 de Pompieri Oradea şi staţia de pompieri Aleşd), cu un efectiv de 24 pompieri militari şi 5 autospeciale: două de lucru cu apă şi spumă, un echipaj de descarcerare grea, echipajul de primă cercetare şi evaluare chimică şi biologică, radiologică şi nucleară (CBRN) şi o ambulanţă de prim ajutor SMURD. 

La ora 9.30, autoritățile așteptau o macara pentru repunerea autocisternei pe carosabil și pentru tractarea acesteia într-o parcare amenajată în afara localităţii, într-o zonă în care nu există nici un risc pentru populaţie. Substanţa cu care este încărcată autocisterna va fi mutată într-un alt autovehicul.

"Operaţiunea este supravegheată în continuare de pompierii militari aflaţi la faţa locului", a mai precizat purtătorul de cuvânt al ISU.

Circulația a revenit la normal în jurul orei 11.

Sursa foto: Alesdonline.ro și Răzvan Mal