Premierul demis Florin Cîţu continuă acuzaţiile la adresa fostului ministru al Sănătăţii, orădeanca Ioana Mihăilă, afirmând că din cauza acesteia România a pierdut peste 4,7 milioane euro pentru decontarea testelor Covid.

Cîţu a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, că Ioana Mihăilă nu a avizat şi semnat la timp un contract în valoare de peste 4,7 milioane de euro care ar fi permis decontarea a mai mult de 88.000 teste PCR şi peste 89.000 teste rapide antigen.

Bani pierduți

Potrivit premierului demis, în luna iulie a existat o linie de finanţare deschisă de Comisia Europeană în vederea asigurării accesului la certificatele verzi Covid, iar Ministerul Sănătăţii a depus o aplicaţie care a fost analizată şi aprobată, pentru decontarea testelor cu peste 4,7 milioane euro.  

Cîțu a afirmat că decontarea testelor se putea realiza doar în corelare cu eliberarea certificatelor verzi pentru persoanele solicitante. În ce priveşte semnarea contractului de finanţare, el a susţinut că documentul a fost trimis în luna august spre avizare, iar Direcţia Juridică a discutat în repetate rânduri "cu ministrul Sănătăţii de la acel moment, despre necesitatea semnării urgente".

"Contractul a fost returnat Direcţiei Juridice, neavizat, în 7 septembrie. Aceşti bani au fost pierduţi pentru că ministrul de la acel moment nu a dat curs acestui lucru", a spus premierul, citat de spotmedia.ro, fără alte argumente.

Contactată de BIHOREANUL, Ioana Mihăilă, care exercita funcţia de ministru al Sănătăţii la data respectivă, a refuzat să ofere lămuriri pe marginea acestui presupus eşec, atribuit de premier.

"Nu mai răspund la prostiile pe care le aruncă în spaţiul public. Deja devine un penibil joc de ping-pong care distrage atenţia de la problemele reale. Deci nu mai răspund", a transmis fostul ministru BIHOREANULUI, printr-un SMS.

Cine e de vină?

Refuzul Ioanei Mihăilă survine după ce, la începutul săptămânii, aceasta a recunoscut pentru presa europeană că tot Guvernul, inclusiv ea, a greşit nepregătind valul IV al pandemiei, "pentru că am relaxat prea repede mesajul nostru despre cât de necesar este vaccinul".

În urmă cu o lună, pe fondul scandalului declanșat de ruperea alianței guvernamentale, fostul ministru al Sănătății a răspuns afirmaţiilor lui Cîţu referitoare la neplata personalului din centrele de vaccinare, spunând că șeful Executivului ştia încă din luna aprilie că banii alocaţi Ministerului Sănătăţii nu sunt suficienţi, dar nu ar fi făcut nimic pentru a remedia situația.

„Faptul că astăzi vorbim de personal neplătit, de lipsă de bani pentru programele de sănătate ale pacienților și lipsă de resurse pentru ambulanță și medicamente se datorează doar iresponsabilității premierului Cîțu”, a spus Ioana Mihăilă.

În replică, premierul Florin Cîţu a afirmat că la Ministerul Sănătăţii au rămas nedistribuiţi 480 de milioane de lei, bani ce puteau fi folosiţi, conform Legii bugetului de stat, pentru acoperirea cheltuielilor legate de vaccinare.

“Eu nu ştiu de ce lumea încearcă să-şi arate incompetenţa pe ultima sută de metri. Până la urmă nu o să pot să fiu ministrul fiecărui portofoliu. Există miniştri care să fie responsabili pentru execuţia bugetară. Interesant cum de fiecare dată când se pregătesc să plece de la minister apar şi problemele, nu înainte”, a comentat el, cu referire la Mihăilă.