După ce autorităţile din Debreţin au lansat cursele care-i duc pe orădeni să vadă expoziţia "Impresii" cu picturi celebre de Van Gogh, Modigliani, Cézanne şi Picasso, municipalitatea orădeană are în plan lansarea unor excursii de o zi de la Debreţin la Oradea, în cadrul cărora turiştii vor vizita Cetatea orașului, întemeiată de Sfântul Ladislau, muzeul din cadrul acesteia, frumuseţile arhitecturale din centrul oraşului, precum şi Complexul Baroc.

Iniţiativa a fost prezentată, vineri, într-o conferinţă de presă comună susţinută de autorităţile din cele două oraşe înfrăţite: viceprimarul Oradiei, Florin Birta, viceprimarul Debreţinului, Komolay Szabolcs, directorul Centrului Cultural Modem din Debreţin, Koroknai Edit, directorul Muzeului Cetăţii, Angela Lupşea, şi preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), Mihai Jurca.

Autorităţile din Debreţin au vorbit despre succesul primelor curse experimentale de la Oradea spre Debreţin, organizate recent cu ocazia expoziţiei "Impresii", deschise la Centrul Cultural Modem până pe 23 septembrie, cu opere în valoare de 30 de milioane euro, realizate de artişti celebri precum Degas, Cézanne, Van Gogh, Modigliani, Matisse, Picasso şi Andy Warhol.

Viceprimarul Komolay a precizat că, datorită succesului, cursele vor fi organizate în zilele de sâmbătă şi duminică, nu doar în zilele de duminică. Pachetul costă 100 de lei şi cuprinde drumul, intrarea la muzeu, precum şi o masă. Înscrierile pentru aceste curse, care pleacă de lângă Gară, se pot face la Muzeul Cetăţii.

Viceprimarul Florin Birta a anunţat că şi Oradea îi cheamă în vizită pe cetăţenii din Debreţin, organizând propriile excursii de o zi. Se estimează că acestea vor fi lansate peste două săptămâni. "Gândim un program de vizitare care să includă Muzeul Cetăţii, clădirile din centru, Sinagoga Zion, precum şi Palatul Baroc, cu Catedrala Romano-Catolică", a spus Birta, fără a putea, însă, preciza deocamdată şi care va fi preţul unei astfel de excursii.

Atât Birta cât şi Mihai Jurca, şeful APTOR, s-au arătat încrezători că excursiile vor avea succes, întrucât în Oradea se găsesc obiective de interes pentru turiştii din Debreţin. Deocamdată nu există niciun astfel de tur de la Debreţin la Oradea furnizat de o agenţie de turism.

Oraşele Oradea şi Debreţin colaborează anual şi pentru organizarea în Oradea a unei versiuni mai restrânse a Carnvalului Florilor, eveniment de mare tradiţie în oraşul de peste graniţă. Cea mai recentă ediţie s-a bucurat de succes mai ales datorită invitaţilor aduşi de APTOR, cei 100 muzicieni ai Budapest Gypsy Orchestra, care au cântat pe o scenă imensă în Piaţa Unirii.