Construită pe bani europeni, cu scopul de a transforma cerealele și dejecțiile animaliere în energie electrică, pe care însă nu și l-a atins, stația de biogaz de la Săcueni ar putea să devină afacerea profitabilă a unei firme.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland Bihor, din care fac parte Consiliul Județean Bihor, orașul Săcueni și comuna Diosig, a lansat o licitație pentru concesionarea ei, iar cine o va lua în administrare va folosi și deșeurile biodegradabile aruncate de bihoreni pentru producerea de energie.

CJ Bihor a anunțat deja că vrea să caute o firmă pentru stația Ecoland, care este în prezent o gaură neagră în bugetul județului.

„Darea în concesiune a acestei stații are două aspecte. Unul financiar, deoarece Consiliul Județean Bihor a acoperit până acum aproape integral activitatea prin subvenții, în timp ce veniturile obținute erau de aproximativ 10% din această sumă. Al doilea aspect este de ordin tehnic, pentru că se intenționează utilizarea ca materie primă a deșeurilor biodegradabile. În acest fel, vor scădea cantitățile de deșeuri biodegradabile de la groapa de gunoi. În plus, stația va susține activitatea din cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor. Sperăm ca până la finalul verii să semnăm contractul de concesionare”, a precizat Călin Gal, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Așa cum BIHOREANUL a scris, un experiment făcut de firma Eco Bihor, are administrează depozitul județean de deșeuri, a arătat că deșeurile biodegradabile aruncate de bihoreni în pubelele maro au un randament bun în producerea de energie electrică. Astfel, Ecoland ar putea deveni profitabilă și, totodată, ar oferi o soluție pentru utilizarea deșeurilor.

„Cantitatea estimată de materie primă care urmează a fi prelucrată în staţia de biogaz este de 45.500 t/an (estimat - 21% deșeuri municipale biodegradabile, 23% deșeuri din agricultură, 56% deșeuri biodegradabile din procese de producție)”, a explicat CJ Bihor.

Termenul pentru depunerea ofertelor este 26 iunie, ora 13:00. Contractul se va încheia pe o perioadă de 10 ani, iar valoarea estimată a redevenței este de 500.000 lei/an.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!