Deşi consilierii municipiului Oradea nu s-au arătat interesaţi dintru început de preluarea programului de distribuire a laptelui şi cornului către elevi, conducerea Consiliului Judeţean îi consideră tot pe ei vinovaţi de faptul că în şcolile orădene nu se vor împărţi aceste produse la începutul anului şcolar.

Cauza, făcută publică la şedinţa de CJ Bihor de joi, o reprezintă, conform consilierilor judeţeni, faptul că municipalitatea ar fi dat prea târziu un răspuns cu privire la refuzul de a gestiona programul lapte-corn, iar Consiliului nu-i mai rămâne suficient timp pentru organizarea licitaţiei.

Trebuie standarde

La fel ca la ultima conferinţă de presă, preşedintele CJ, Radu Ţîrle a argumentat că dacă programul lapte corn ar fi derulat la nivelul fiecărei primării în parte, ar fi mai bine pentru toată lumea. În acest fel, a reafirmat Ţîrle, producătorii locali ar fi avantajaţi, copiii ar avea la dispoziţie produse proaspete iar primăriile ar putea controla mai bine calitatea produselor.

Cel mai aprig contestatar a lui Ţîrle a fost chiar vicepreşedintele UDMR-ist al CJ Bihor, Alexandru Kiss. „Nicio şansă ca Moş Ioan Roată din nu ştiu care comună să vândă lapte în şcoală. Pentru lapte şi corn trebuie asigurate anumite standarde pe care tot firmele care au participat la licitaţiile CJ ar avea capacitatea de a le asigura. Dacă aş fi în locul primarilor, şi eu aş refuza acest program. Bolojan e un primar deştept. Poate că ceilalţi, care au acceptat acest program, nu sunt", a spus Kiss.

Kiss s-a sucit

După ce a aflat de la consilierul direcţiei economice a CJ, Gabriela Urda, că 90% dintre primării au fost de acord cu preluarea programului, iar adresa prin care municipalitatea orădeană a refuzat programul, a venit pe 2 august, Alexandru Kiss s-a sucit şi a afirmat că judeţul nu ar trebui să accepte modificarea hotărârii prin care CJ atribuia programul primăriilor doar pentru o singură primărie, fie ea şi Oradea.

„Propun să nu dăm Primăriei Oradea dreptul de a spune nu acestui program. Dacă au dat târziu un răspuns cu privire la derularea programului, să explice ei copiilor din Oradea de ce nu au în prima zi de şcoală lapte şi corn", a afirmat Kiss.

Răspuns tardiv?

Consiliul Judeţean a propus descentralizarea programului lapte-corn în şedinţa de pe 30 iunie, dar Consiliul Local Oradea, spre deosebire de celelalte primării locale, a refuzat preluarea programului, exprimându-se prin vot în şedinţa din 20 iulie. Refuzul s-a dat la cererea primarului Ilie Bolojan, care motiva că municipalitatea nu are nici bani, nici resursele umane şi organizatorice pentru a prelua programul gestionat de CJ.

Adresa prin care Primăria anunţa că renunţă la program a fost trimisă spre Consiliul Judeţean pe 2 august, astfel că între data la care CJ a decis "pasarea" programului şi data la care Primăria a trimis notificarea au trecut peste 30 de zile, fapt folosit acum ca argument de Kiss.

În cele din urmă, din lipsă de cvorum, consilierii judeţeni au amânat votarea proiectul de hotărâre prin care se accepta decizia Consiliului Local Oradea, pentru următoarea şedinţă.

Bolojan zice "nu"

În ciuda afirmaţiilor lui Kiss, primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan a declarat pentru BIHOREANUL că va respecta votul consilierilor locali şi nu va prelua programul: „Trebuie să văd exact ce s-a hotărât astăzi în Consiliul Judeţean. Noi nu vom prelua acest program devreme ce aşa s-a votat în Consiliul Local. Nu doresc să se facă alte comentarii".