În zona Universităţii din Oradea, ar putea fi construit în anii următori primul parc tehnologic şi ştiinţific din judeţ, printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de circa 10 milioane euro.

Paşi spre cercetare

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, a anunţat marţi, la finalul şedinţei extraordinare, că scrisoarea de intenţie a primit cel mai mare punctaj la ADR Nord-Vest, deci investiţia ar putea să obţină finanţare europeană.

Parcul Ştiinţific şi Tehnologic Bihor MedTech ar urma să fie dezvoltat în zona Universităţii, unde va fi ridicată o clădire ultramodernă dedicată cercetării în mai multe domenii.

Proiectul a fost realizat şi depus de Consiliul Judeţean şi Compania Parcuri Industriale Bihor, în parteneriat cu Universitatea din Oradea. PST MedTech ar putea fi realizat în doi ani şi ar crea 500 de locuri de muncă.

Locaţia aleasă este un teren de 48.000 mp de pe strada Universităţii aflat în proprietatea CJ Bihor, unde va fi construită o clădire multifuncţională pe 7.000 mp, dotată cu mai multe tipuri de laboratoare şi birouri. Doar clădirea şi dotarea necesară ar costa 5,6 milioane euro.

Dezvoltare acasă

"Scrisoarea de intenţie pe care am depus-o la Cluj (n.r. – la ADR Nord Vest) a primit cel mai mare punctaj din cele evaluate", a spus, în plen, Ioan Mang. În continuare, se lucrează la studiul de fezabilitate pentru amenajarea PTS MedTech în Oradea şi la acreditarea acestuia ca institut de cercetare. 

"Proiectul presupune realizarea unei clădiri ultramoderne care să fie dotată cu laboratoare de cercetare, spaţii pentru start-up-uri, sală de conferinţe. Practic, o locaţie în care tinerii, specialiştii din Oradea, să cerceteze şi să nu meargă la Cluj sau în alte părţi. Domeniile urmează să le stabilim cu exactitate. Probabil va fi cercetare pe medicină, dar şi pe robotică, electronică şi calculatoare", a precizat ulterior, pentru BIHOREANUL, Ioan Mang.

Săgeţi spre liberali

Deşi iniţiativa proiectului a fost anunţată încă din 2015, când la conducere se aflau liberalii, liderul PSD Bihor a direcţionat, la finalul şedinţei de marţi, laudele pentru prima reuşită din acest demers doar spre actuala administraţie.

"Eu cred că este momentul să-i felicităm pe consilierii judeţeni ai coaliţiei şi pe cei care au lucrat la această scrisoare de intenţie şi, de asemenea, să urăm succes echipei pentru a şi realiza primul parc tehnologic, care ar contribui real şi din plin la dezvoltarea Universităţii din Oradea şi judeţului Bihor", a spus acesta.

Totodată, Mang a aruncat "săgeţi" spre primarul Oradiei, Ilie Bolojan, şi proiectele acestuia. "Este un obiectiv important pentru noi, mult mai important decât un pod sau un pasaj subteran. Iată că această coaliţie face adevărate lucruri pentru judeţ şi municipiul Oradea, cu opoziţia celor de la PNL", a spus acesta.