Pentru că nu are cum să-l finalizeze în acest an, Consiliul Judeţean Bihor cere o prelungire pentru proiectul de implementare a unui sistem de management integrat al deşeurilor (SMID).

Mai precis, la iniţiativa Statului Român, care a făcut o solicitare în acest sens către Comisia Europeană, proiectul ar putea fi mutat în Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), parte a noului ciclu financiar, care urmează să fie lansat.

"Este un procedeu pe care l-a pornit Statul Român, această fazare s-a discutat în Comisia Europeană din luna aprilie", a declarat, joi, pentru BIHOREANUL, Horia Carţiş, directorul de cabinet al preşedintelui CJ Bihor.

Concret, procedura de "fazare" înseamnă că lucrările făcute până pe 31 decembrie 2015 vor fi decontate prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, iar ce nu va fi finalizat şi decontat până atunci prin POIM, proiectul mutându-se dintr-un program de finanţare în altul.

Schimbarea a fost cerută de autorităţile române din cauza lentorii cu care a decurs programul POS Mediu în România şi după ce a analizat proiectele cu risc de nefinalizare.

Potrivit lui Carţiş, până la jumătatea lunii septembrie, în SMID s-a cheltuit doar 5% din valoarea totală de 249 de milioane de lei, dar până la finalul anului acest procent va creşte la 55%. "Vom atinge 55% pentru că urmează să ne vină foarte multe utilaje, care costă", a precizat Carţiş.

Directorul de cabinet al lui Cornel Popa a mai spus că în aceeaşi situaţie sunt şi alte judeţe care implementează proiecte similare, pe infrastructura deşeurilor ori termoficare, şi toate pot face această solicitare către Comisia Europeană. Ce răspuns oficial va oferi CE rămâne de văzut.