Pe principiul "Dacă-i musai cu plăcere", Primăria Oradea a acceptat până la urmă să se ocupe de gestionarea programului lapte corn în şcoli. Până la realizarea licitaţiei, municipalitatea orădeană va încheia un contract cu firma care s-a ocupat până acum de distribuţie, urmând ca după finalizarea procedurilor firma câştigătoare să se ocupe de derularea programului.

"Nu prea am avut ce face. Conform legii, puteam refuza gestionarea programului, dar la mijloc ar fi fost prinşi copiii care nu au nicio vină. Vom conveni cu firma care s-a ocupat până acum de program să continue distribuirea în şcoli a laptelui şi cornului, iar după ce se va finaliza licitaţia, firma câştigătoare se va ocupa de el", a spus Biro Rozalia.

Primăria speră ca licitaţia să nu fie contestată, astfel încât programul să poată fi derulat, în condiţii normale, cât mai repede.

După cum se ştie, săptămâna trecută, aleşii bihorenilor au refuzat solicitarea prefectului Gavrilă Ghilea de a-şi revoca hotărârea prin care încredinţau programul lapte-corn consiliilor locale, motivând că primăriile au fost înştiinţate încă de anul trecut despre faptul că CJ renunţă la gestionarea acestui program, fiindu-le transmise nu mai puţin de 5 adrese.

"Că unor primării le-a luat mai mult să se lumineze că nu prea vor să facă aceste licitaţii, şi nu prea înţeleg de ce, şi ne anunţă pe noi în august că nu vor, noi nu putem lua în considerare. Noi le-am atras atenţia cu foarte mult timp în urmă să le facă. Au răspuns tacit, aşa că n-au decât să se organizeze!", argumenta vicepreşedintele CJ, Alexandru Kiss.

Singurul care a făcut opoziţie, dar numai într-o primă fază pentru că ulterior hotărârea a fost adoptată cu unanimitate, a fost liderul grupului de consilieri ai PDL, Ionel Avrigeanu, care i-a reproşat preşedintelui CJ, Radu Ţîrle, că niciuna din cele cinci adrese transmise în total de CJ primăriilor pe acest subiect nu precizează că banii vor fi alocaţi în continuare de Consiliul Judeţean, şi nu trebuie cheltuiţi din bugetele primăriilor. "M-au sunat mai mulţi primari pe această temă. Faptul că nu li s-a comunicat că banii nu vin de la bugetul local, ci de la judeţ, este principalul motiv pentru care ei au refuzat preluarea acestui program. Aţi reuşit să faceţi din lapte şi corn varză", a acuzat Avrigeanu, făcând trimitere directă spre preşedintele CJ, Radu Ţîrle.

Scandalul descentralizării programului lapte-corn a izbucnit la începutul lunii iulie, când CJ a transmis primăriilor bihorene Hotărârea de Consiliu Judeţean nr. 145 din 30 iunie, cerându-le edililor să "ia la cunoştinţă" şi "să se conformeze" cu privire la preluarea programului, deşi între CJ şi consiliile locale nu există raporturi de subordonare.

Singura primărie care din start a refuzat să preia programul lapte-corn a fost cea din Oradea, dar ulterior modelul a fost copiat şi de alţi primari, precum cei din Marghita, Salonta, Beiuş, Nucet şi Brusturi.