După ce deputatul liberal Florica Cherecheş a făcut un apel către conducerea Consiliului Judeţean Bihor să dispună stârpirea ambroziei şi să ceară primăriilor bihorene să ia măsuri pentru distrugerea plantei, reprezentanţii instituţiei reacţionează, arătând că susţin iniţiativa şi că încă din luna iulie a luat măsuri.
Iniţiator al unui proiect de lege ce prevede măsuri pentru eradicarea plantei puternic alergene, parlamentarul spune că, până la adoptarea normativului, consiliile locale ar putea introduce regulamente care să le confere autoritatea de a avertiza, verifica şi sancţiona cetăţenii care nu îşi curăţă proprietăţile de ambrozie.
Ca răspuns, într-un comunicat transmis BIHOREANULUI, purtătorul de cuvânt al CJ, Adrian Simon, arată că instituţia "susţine lupta împotriva ambroziei", şi că a luat deja măsuri pentru stârpirea ei.
Potrivit lui Simon, CJ a făcut "lucrări de combatere a ambroziei" încă din luna iulie pe terenurile pe care le deţine în zona campusului şcolar din zona străzii Armatei Române (32.782 mp) şi la imobilul de pe strada Izvorului nr. 14F (2.308 mp), iar pe parcursul lunilor august şi septembrie, şi pe terenurile de pe străzile I.C Brătianu (974 mp) şi Traian Blajovici (12.131 mp).
Mai mult, în această săptămână a reluat stârpirea ambroziei în zona campusului. "De-a lungul drumurilor judeţene s-au efectuat lucrări de cosit şi degajare a vegetaţiei pe o suprafaţă de 164.000 mp", arată informarea.
Simon ţine să o asigure pe Cherecheş "de tot sprijinul nostru în rezolvarea acestei probleme" şi reaminteşte că, "potrivit legislaţiei în vigoare, atribuţiile de control din acest domeniu nu aparţin consiliilor judeţene, ci altor instituţii".
Reprezentantul CJ încheie comunicatul dorind să atragă atenţia "asupra importanţei normelor metodologice de aplicare" a legii ambroziei, care ar trebui să fie "în concordanţă cu realităţile din teren pentru a avea finalitatea scontată".