Reprezentanţii Primăriei Oradea au anunţat, vineri, că lucrările de restaurare şi conservare a imobilului care va găzdui Muzeul Francmasoneriei au fost finalizate. Urmează amenajarea acestuia ca muzeu, acesta putând fi deschis publicului în această vară.

De peste 100 de ani

Situată pe str. Calea Armatei Romane nr. 14, clădirea de patrimoniu care va adăposti Muzeul Francmasoneriei a fost construită în anii 1901-1902, fiind o creaţie reprezentativă a arhitecţilor Bálint Zoltán şi Jámbor Lajos (membri ai Lojei masonice de la Budapesta) în stil eclectic şi secession.

"Valorificarea clădirilor de patrimoniu reprezintă de mai mulţi ani unul dintre obiectivele importante ale Primăriei Oradea, lucrările de restaurare şi conservare ale acestora având ca rezultat atragerea unui număr mare de turişti, care vin în Oradea tocmai pentru a se bucura frumuseţea, istoria şi arhitectura locală pusă în valoare prin astfel de lucrări.  La fel cum am procedat în cazul Casei Darvas - La Roche, ne dorim ca şi Muzeul Francmasoneriei să intre în circuitul turistic. Clădirea a adăpostit, aproape o jumătate de secol, Loja Masonică Sfântul Ladislau, fiind unică prin faptul că este singura clădire din oraş construită după stilul tipic strict masonic", a precizat primarul Florin Birta.

Clădire misterioasă

Astfel, faţadei îi lipsesc cu desăvârşire ferestrele, având doar un portic bine marcat, mărginit de doi pilaştri laterali. Spre centru, clădirea are două colonete terminate în capiteluri dorice sobre, în spiritul templelor antice greceşti.

Partea superioară a porticului cuprinde elemente neoclasice, ce se îmbină cu ornamentaţiile specifice masoneriei. Caracterul misterios al clădirii este susţinut şi de prezenţa celor 8 sfincşi, pe acoperiş, cu rolul de a proteja membrii societăţii de spiritele malefice, au transmis reprezentanţii municipalităţii.

Deschidere la vară

Potrivit comunicatului oficial, deschiderea Muzeului Francmasoneriei va avea loc cel mai probabil în luna iulie a acestui an.

Partenerii Muzeului Oraşului Oradea în amenajarea Muzeului Francmasoneriei sunt Marea Lojă Naţională din România, Arhivele Naţionale din România şi Muzeul Naţional Brukenthal.

"Sala paşilor pierduţi"

Organizarea muzeului va respecta structura lojii masonice iniţiale. Astfel, la intrarea în muzeu se va amenaja o zonă de recepţie, în dreapta va fi "Sala Templului" – o sală de expoziţie care va fi amenajată ca un templu masonic, cu sprijinul Marii Loji Naţionale din România, cea care va ajuta la amenajarea muzeală prin donaţia unor exponate masonice, iar în stânga va fi "Sala paşilor pierduţi" amenajată ca un hol de trecere spre Templu. Separat se va putea vizita "Cabinetul de reflexie", lângă care va fi amenajat "Biroul Maestrului Lojii", cele două săli fiind situate la mijlocul clădirii muzeului.

"Planul de amenajare a expoziţiei permanente aferente sălilor din spaţiul numit Muzeul Francmasoneriei cuprinde atât punerea în valoare a încăperilor conform denumirii acestora şi a activităţilor ce se desfăşurau aici, inclusiv prezentarea obiectelor şi mobilierului specific, cât şi prezentarea unui concept expoziţional într-o manieră inedită, prin amplasarea şi dotarea cu echipamente IT", se mai precizează în comunicatul Primăriei.

Din fonduri europene

Lucrările la reabilitarea clădirii viitorului Muzeu al Francmasoneiri au început în primăvara anului 2018, fiind finanţate din fonduri europene. Valoarea acestora s-a ridicat la 5,9 milioane lei, plus TVA.

Mobilierul şi vitrinele aferente spaţiului expoziţional, urmează să fie livrate în primăvara acestui an, fiind achiziţionate în cadrul proiectului pe fonduri europene. "Momentan se lucrează la execuţia acestora, conform contractului de furnizare mobilier. Totodată, după furnizarea mobilierului, se vor presta serviciile de digitizare ale imobilului", au încheiat reprezentanţii municipalităţii.