Reprezentanții Prefecturii Bihor și ai firmei Construcții Bihor, care a câștigat o licitație organizată în acest scop, au semnat contractul pentru execuția lucrărilor de renovare energetică a palatului administrativ al județului, în baza unui proiect finanțat prin PNRR pentru renovarea energetică a clădirilor publice.

Potrivit unei informări a Prefecturii, prețul contractului este de 9,25 milioane lei plus TVA în valoare de 1,75 milioane lei, iar lucrările vor trebui finalizate în 18 luni.

Contractul pentru finanțarea proiectului a fost câștigat de Prefectura Bihor și semnat în luna decembrie a anului 2022, scopul proiectului fiind încadrarea clădirii palatului administrativ al județului într-o clasă energetică superioară, cu o reducere de peste 60% a consumurilor de energie pentru încălzire.

În cadrul proiectului va fi executată reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii (înlocuire țigle șarpantă cu țigle tip solzi; izolarea termică a șarpantei podului clădirii; termoizolarea planşeelor peste etaj cu sisteme termoizolante; izolarea termică părții vitrate a fațadei prin înlocuirea tâmplăriei exterioare existente) și vor fi modernizate atât sistemele de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior, cât și instalațiile de iluminat.

De asemenea, vor fi realizate sisteme alternative de producere a energiei electrice (prin instalarea de panouri fotovoltaice pe șarpanta interioară a clădirii), precum și sisteme de management energetic integrat (prin montarea unor sisteme inteligente de contorizare, urmărire și înregistrare a consumurilor energetice).

În palatul administrativ al județului Bihor funcționează în prezent Prefectura Bihor, Consiliul Județean Bihor și Structura Teritorială Bihor a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Clădirea, ridicată în perioada barocă, în secolul XVIII, este clasată ca monument istoric și are o suprafață desfășurată de 4.255 metri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!