Curtea Universităţii din Oradea s-a umplut de oaspeţi joi înainte de prânz, cu prilejul a două evenimente găzduite de instituţie.

Primul a presupus dezvelirea plăcii care atestă că 12 clădiri din campusul universitar orădean sunt oficial monumente istorice. Cele 12 imobile sunt construite între anii 1912-1913 şi au reprezentat sediul fostei Şcoli de Jandarmi din Oradea.

Dezvelirea plăcii s-a făcut de către rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, şi de preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, în prezenţa directoarei Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor din Oradea, Angela Lupşea, dar şi a altor zeci de invitaţi.

Printre aceştia s-au numărat prefectul Claudiu Pop, şeful interimar al Consiliului Judeţean, vicepreşedintele Dumitru Voloşeniuc, şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Ioan Huluban, episcopul greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea, dar şi vicepreşedintele Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice, Daniel David.

După scurta ceremonie de dezvelire a plăcii care atestă importanţa clădirilor din campus, toţi cei prezenţi s-au mutat în Aula Magna a Universităţii, unde a avut loc festivitatea de debut a celei de-a 23-a ediţie a Săptămânii Ştiinţifice, un conglomerat de manifestări ştiinţifice organizate de fiecare facultate orădeană.

Pe lângă cei prezenţi de la prima ceremonie, în Aula Magna s-au mai alăturat primarul Ilie Bolojan, şi şeful Poliţiei bihorene, Liviu Popa. Evident, de la eveniment nu au lipsit prorectorii, decanii şi cadre didactice orădene.

După discursuri despre importanţa cercetării ştiinţifice pentru universitari, dar şi după urări de bine din partea oficialităţilor pentru noua conducere a Universităţii, profesorul universitar Daniel David a purtat o discuţie cu cadrele didactice orădene despre oportunităţi şi obstacole în cercetare.

Săptămâna Ştiinţifică a Universităţii din Oradea reprezintă o serie de conferinţe, seminarii ori lansări de carte, organizate de fiecare facultate în parte pe durata mai multor săptămâni.