Conform unui sondaj naţional făcut de Ministerul Educaţiei, 94% dintre părinţii români sunt de-acord să-şi trimită copiii în clasa pregătitoare, dar majoritatea au fost nemulţumiţi de modul în care li s-a explicat anul trecut această schimbare.

"Anul trecut, perioada de înscriere a durat foarte mult, a avut multe etape. Acum se doreşte o procedură mai simplă", a explicat miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Daniel Negrean.

Problema este, însă, că Ministerul Educaţiei nu a elaborat încă metodologia pentru organizarea înscrierilor, astfel că nu se ştie nici când vor începe, nici cum se vor derula exact. Negrean estimează, totuşi, că înscrierile pentru clasa pregătitoare vor debuta cel târziu la începutul lunii aprilie şi vor dura aproximativ 2 săptămâni.

Ce este cert e că clasa pregătitoare rămâne obligatorie şi face parte din învăţământul primar. Ea se organizează în şcoli, dar poate funcţiona şi în grădiniţele care sunt structuri ale unor şcoli primare sau gimnaziale.

În clasa zero se înscriu obligatoriu copiii care au 6 ani împliniţi la data de 31 august 2013, în timp ce părinţii micuţilor care împlinesc 6 ani între 1 septembrie şi 31 decembrie au de ales dacă lasă copilul la grădiniţă ori îl trimit în clasa pregătitoare. Totuşi, aceşti copii pot fi înscrişi în clasa pregătitoare doar după ce sunt testaţi de psihologi şcolari din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională.

"Copiii care au 7 ani împliniţi la 31 august se vor înscrie direct în clasa I. Este ultima dată când este permisă înscrierea unui copil direct în clasa întâi, fără să mai treacă prin clasa pregătitoare. Părinţii trebuie să ştie că dacă copilul are vârsta de clasa pregătitoare, trebuie să-l ducă la clasa pregătitoare, şi nu la grădiniţă", a declarat Negrean.

La fel ca anul trecut, copiii vor putea fi înscrişi la şcoala de circumscripţie, adică cea la care copilul aparţine în funcţie de domiciliu, ori la o alta. Cum şi în ce condiţii, încă nu se ştie.

Până când Ministerul Educaţiei lămureşte toate detaliile clasei zero, Inspectoratul Şcolar Judeţean face un recensământ al elevilor, introducându-i pe toţi într-o bază de date, astfel încât să se ştie necesarul de clase al judeţului.