Pentru 18 orădeni suferinzi de scleroză multiplă, Fundaţia Speranţa Levi e aproape singurul ajutor, cu atât mai preţios cu cât oamenii de care au grijă voluntarii şi angajaţii acesteia sunt în cel mai avansat stadiu al bolii.

Dar, pentru ca ajutorul lor să fie posibil şi în continuare, e nevoie şi de bani. Pentru aceasta, fundaţia a plănuit un concert caritabil, care va fi dat de un cor de clopoţei pe scena Filarmonicii, în a doua zi de Paşti. În încercarea de a aduna fonduri, dar şi de a încălzi inimi...

Singura alinare

Având peste 300 de bolnavi înregistraţi, Bihorul e între primele judeţe în ce priveşte numărul de suferinzi cu scleroză multiplă. Acesta e motivul pentru care, în primăvara anului trecut, se înfiinţa Fundaţia Speranţa Levi, singura din Oradea care îngrijeşte bolnavii la domiciliu. "Avem asistenţi sociali, maseur şi chineto-terapeut, care se ocupă constant de ei. Fără ei, boala acestor oameni s-ar accelera şi ar suferi şi mai îngrozitor", explică Liviu Pop, preşedintele organizaţiei.

Maladia este una extrem de mutilantă şi fizic, şi psihic. În stadiul avansat, bolnavii abia pot să-şi mai mişte capul, iar fiindcă sunt ţintuiţi la pat, pe corp le apar escare, răni ce trebuie tratate imediat, deoarece altfel se infectează. "Dacă îngrijirea nu se face la timp, rănile nu mai dispar", spune Viorica Lobasz, chineto-terapeutul organizaţiei, cea care se ocupă de gimnastica bolnavilor, pentru a le întări circulaţia şi respiraţia.

Sunetele bucuriei

Ajutorul dat suferinzilor e finanţat de câţiva oameni cu suflet mare, dar banii, ca de obicei, nu ajung. De aceea a apărut ideea concertului "Un sunet de speranţă", programat în a doua zi de Paşti, de la ora 19, la Filarmonică, şi care va fi susţinut de Ansamblul de Clopoţei Hosana. "E pentru prima oară când facem un concert de asemenea amploare şi în scopuri caritabile", spune dirijoarea Corina Paul.

Timp de o oră şi jumătate, din clopotele mânuite de cei 14 tineri ai corului vor răsuna cântece bisericeşti, dar mai ales opere de Mozart, Bizet sau Bach. Mai mult, spectacolul va cuprinde şi piese cântate alături de un solo de chitară şi de unul de vioară.

Învierea inimilor

Într-una din pauzele spectacolului, publicul va afla povestea unei femei de 49 de ani, diagnosticată în urmă cu 14 ani cu scleroză multiplă. Într-un interviu ce va fi proiectat în sala Filarmonicii, aceasta povesteşte despre suferinţele, dar şi alinările pe care i le aduc cei trei copii ai săi, care o îngrijesc împreună cu voluntarii de la Speranţa Levi.

Preţul unui bilet va fi de 50 de lei în primele rânduri, respectiv de 30 de lei pentru celelalte locuri, putând fi cumpărate de la librăria Kerigma din Piaţa 1 Decembrie. O contribuţie modestă poate aduce un licăr de lumină şi bucurie în sufletele celor pentru care, altminteri, viaţa înseamnă nemişcare.


VIEŢI FURATE
Boală fără cauză

Scleroza multiplă atacă sistemul nervos central şi afectează mesajele trimise de creier către corp, progresând rapid şi ireversibil. Boala e incurabilă, se instalează de regulă în tinereţe şi e mai răspândită la femei. Cei afectaţi ajung la invaliditate severă, iar apoi la imobilizare completă. Apar şi probleme de vorbire, de vedere, tulburări emoţionale etc. Până în prezent, medicii nu au reuşit să-i descopere cauza, ci doar bănuiesc că ar putea fi un virus care dereglează sistemul imunitar.