Dis de dimineaţă, oraşul de pe Crişul Repede parcă s-a dezmorţit. După lungile luni de vară şi vacanţă, peste 101.000 de preşcolari şi şcolari bihoreni au început luni anul şcolar. Mai mult de 6.000 dintre ei sunt boboci în clasa I, care luni s-au pus pentru prima oară în bancă. La fel de mulţi sunt şi cei care, începând de luni, sunt liceeni, intrând în clasa a IX-a.

VIP-uri la Economic

În municipiul reşedinţă de judeţ, cea mai mare atenţie a primit-o Colegiul Economic Partenie Cosma, care s-a mutat în casă nouă. După ce anul trecut a trebuit să elibereze fostul sediu de pe strada cu acelaşi nume şi s-a mutat într-o clădire de pe Calea Clujului, colegiul s-a ales acum cu un corp de clădire nou-nouţ, construit din temelii de Primăria Oradea, cu bani proprii.

Astfel, luni dimineaţă, la Colegiul Economic a fost o dublă sărbătoare: pe de-o parte s-a inaugurat oficial noua clădire, iar pe cealaltă a fost celebrarea începutului de an şcolar. Au participat la celebrare primarul Oradiei, Ilie Bolojan, viceprimarul Gheorghe Carp, prefectul Gavrilă Ghilea, senatorul Cornel Popa, preşedintele grupului European Drinks Viorel Micula, inspectorul şcolar adjunct Nicolae Ungur şi, bineînţeles, conducerea şcolii: directorul Răzvan Vonea, directorul adjunct Florian Lele şi directorul proaspăt pensionat Ioan Corba, care a condus Colegiul Economic vreme de 11 ani.

Oficialităţile au fost invitate de conducerea şcolii la tăierea simbolică a panglicii tricolore de la intrarea în clădire. Singurul care s-a dat la o parte de la acest moment a fost însuşi edilul Bolojan, care nu a fost printre cei care au pus mâna pe foarfecă. Panglica a fost tăiată însă de directorul Colegiului, de prefect, de senatorul Popa, de viceprimarul Carp şi de magnatul Viorel Micula.

În ton cu dubla sărbătoare, liceenii şi-au etalat în curtea şcolii ţinutele: fustele mini şi tocurile înalte în cazul fetelor, respectiv cămăşile pestriţe şi blugii rupţi în cazul băieţilor. Flori în braţe au avut doar bobocii de clasa a IX-a, nerăbdători să-şi cunoască diriginţii şi colegii. Ceilalţi elevi au fost mai dornici să povestească amintiri de vacanţă, dar nu la şcoală, ci, de preferinţă, într-o cafenea.

De la Guvern, numai mesaje şi recomandări

Luni, în Colegiul Economic a intrat cea de-a 85-a serie de boboci. "Bine aţi venit în acest bătrân liceu care a dat atâtea personalităţi publice ori conducători de firme", le-a spus directorul Vonea sutelor de elevi şi părinţi ce au participat la eveniment. "Eu cred în voi şi vă doresc baftă. Fiţi ambiţioşi şi veţi reuşi. Să fiţi oameni de onoare", le-a mai spus directorul şcolarilor. Managerul n-a uitat să laude municipalitatea pentru sediul nou oferit colegiului. "Clădirea nu este nici a mea, nici a voastră, ci a elevilor orădeni, a urmaşilor noştri", a zis Vonea. Nu în ultimul rând, directorul l-a felicitat pe predecesorul său pentru activitatea didactică.

Prefectul Gavrilă Ghilea a citit mesajul premierului Emil Boc, iar la final, din capătul şirurilor de elevi s-au auzit nişte huiduieli timide. Apoi, elevilor şi părinţilor le-a vorbit Ilie Bolojan, care a precizat că nu se poate abţine şi trebuie să facă un comentariu: "De la Guvern am primit până acum responsabilităţi, mesaje. Sunt bune şi acestea, dar dacă ne vor da şi bani, va fi mai bine, că de vorbe suntem sătui".

Edilul Oradiei a vorbit despre bucuria pe care el şi ceilalţi reprezentanţi ai Primăriei o au pentru că au reuşit să construiască o clădire pentru o şcoală din bugetul local, "din taxele şi impozitele părinţilor voştri". "Îmi cer scuze pentru mutări, pentru situaţia de anul trecut, când aţi ajuns în Velenţa", a zis Bolojan, garantând că până la finalul acestei luni tot mobilierul din şcoală va fi înlocuit, în prezent elevii economişti având băncile vechi. Totodată, primarul a spus că are nădejdea ca pe toamna viitoare să fie finalizat şi al doilea corp de clădire din campusul şcolar. Clădirea inagurată luni este prea mică pentru Colegiul Economic, câteva clase trebuind să funcţioneze în continuare în două schimburi, astfel că următoarea construcţie finalizată va adăposti tot clase de economişti.

Schimbări în noul an şcolar

Semestrul întâi al anului şcolar 2011-2012 începe în 12 septembrie şi se finalizează în 23 decembrie. După şase săptămâni de curs, elevii din clasele I-IV vor avea o scurtă vacanţă de o săptămână, din 24 octombrie până luni 31 octombrie.

Dacă începutul de an începe mai devreme cu trei zile, vacanţa de iarnă se prelungeşte cu o săptămână, până în 15 ianuarie, pentru ca elevii să poată sta mai mult acasă după sărbători.

În noua configuraţie, semestrul întâi va avea trei luni, din 12 septembrie până în 23 decembrie, iar al doilea cinci luni, din 16 ianuarie până în 22 iunie, cu o vacanţă din 7 până în 22 aprilie.

În schimb, vacanţa de vară va fi mai scurtă, pentru că va începe în 23 iunie 2012 şi se va încheia în 9 septembrie. Ceea ce înseamnă că anul şcolar viitor va începe cu alte trei zile mai devreme decât acest an.

Noutatea absolută pentru noul an şcolar este evaluarea tuturor elevilor la început de an şcolar şi la sfârşitul acestuia. Cât ştiu elevii la început de an şi cum evoluează până la încheierea lui vor fi trecute în "foaia de parcurs", nu în catalog, iar rezultatele îi vor ajuta pe directorii şcolilor să aibă o imagine reală a tuturor elevilor, iar părinţii să ştie ce nivel au copii lor.

Schimbări au fost aduse şi în configuraţia ciclurilor de învăţământ. Elevii care încep clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012 vor sta în gimnaziu cinci ani, inclusiv în clasa a IX-a, la sfârşitul acestui ciclu vor susţine evaluarea naţională obligatorie care conţine cinci probe, respectiv şase pentru minorităţi şi admiterea în liceu organizată la nivelul şcolii.