Consiliul Județean Bihor intră într-un acord de parteneriat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și cu administrațiile celorlalte județe din regiunea Nord-Vest pentru dezvoltarea unui așa numit „cloud regional”, în baza unei hotărâri adoptate în cea mai recentă reuniune a aleșilor bihoreni.

Sistem interoperabil

Este vorba despre o infrastructură de sisteme informatice interoperabile ale administrației publice centrale prin intermediul căreia județele să ofere servicii administrative digitalizate, scutind cetățenii și firmele de drumuri și accelerând emiterea actelor necesare acestora.

„Concret, se intenționează realizarea unei infrastructuri tip Cloud guvernamental care, folosind tehnologii de ultimă generație, cu un înalt grad de securitate cibernetică, să asigure găzduirea de sisteme informatice. Aceste sisteme informatice vor aparține administrației publice centrale și vor fi interoperabile. Scopul implementării acestui proiect este de a îmbunătăți experiența cetățenilor și a companiilor în relația cu autoritățile publice. Se urmărește îmbunătățirea calității serviciilor oferite de administrațiile publice locale prin soluții digitale inovatoare și aplicații de tip smart city”, arată CJ Bihor, printr-un comunicat dat publicității miercuri.

Consilierii județeni au aprobat luni acordul de parteneriat pentru dezvoltarea proiectului, din care mai fac parte Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), ca lider de proiect, precum și administrațiile județene din Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj.

România, pe ultimul loc în UE

„Necesitatea investiției derivă din viziunea ca orice cetățean european să poată accesa orice serviciu public din orice stat al UE prin intermediul unei singure interfețe și dându-și datele o singură dată. România se situează pe locul 27 din cele 27 de state membre UE în ediția din 2022 a Indicelui economiei și societății digitale. Țara noastră a rămas în urmă în ceea ce privește o serie de indicatori, cel mai scăzut fiind nivelul serviciilor publice digitale, atât pentru cetățeni, cât și pentru întreprinderi”, se mai arată în informarea CJ Bihor.

Aceasta precizează că STS va implementa proiectul propriu-zis, care va fi finanțat din fonduri europene prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, și tot STS va asigura ulterior administrarea și mentenanța Cloud-ului Regional Nord-Vest.

Consiliile Județene Bihor, Bistrița - Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj vor asigura cofinanțarea și vor oferi sprijin în implementarea și funcționarea Cloud-ului. De asemenea, vor include proiectul în propriile strategii de dezvoltare.

Componenta fizică a Cloud-ului Regional (echipamentele) ar urma să fie în județul Bistrița-Năsăud.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!