Fotografi orădeni şi nu numai s-au adunat, vineri seara, la Galeria Euro Foto Art pentru a sărbători 40 de ani de la înfiinţarea Clubului Fotografic Nufărul.

Amfitrionul întâlnirii a fost artistul fotograf Ştefan Tóth, unul dintre membri fondatori ai clubului care de-a lungul timpului a avut o activitate bogată şi premiată la saloane speficice în ţară şi străinătate. "În urmă cu peste patruzeci de ani, după ce am organizat în Oradea primele două expoziţii personale, am simţit nevoia existenţei unui fotoclub în oraşul nostru. Am fost cel mai tânăr dintre membrii fondatori", a spus Ştefan Tóth.

La întâlnirea aniversară au fost invitaţi şi deputatul Szabo Odon, viceprimarul Huszar Istvan şi avocatul Ştefan Herchi, el însuşi fotograf şi fost membru al clubului. Profitând de ocazie, preşedintele Clubului Fotografic Nufărul, Ştefan Tóth, a vorbit despre activitatea de peste 40 de ani a acestuia, despre deplasările în străinătate şi despre albumele scoase pentru a consemna munca membrilor.

Tóth a început să înşire albumele tipărite cu o periodicitate de câţiva ani cu sprijinul Primăriei Oradea, iar când a ajuns la cel de anul acesta, preşedintele Clubului Nufărul s-a prefăcut că răsfoieşte un album inexistent. "Îl vedeţi? Acesta este albumul", le-a spus Ştefan Tóth celor prezenţi dar şi direct viceprimarului Huszar, blamând faptul că municipalitatea nu a sprijinit clubul în editarea unui album aniversar.

"Dar noi nu ne-am lăsat, deşi, după 40 de ani, părerea mea este că meritam mai mult, şi cu forţele proprii şi cu ajutorul prietenului nostru Ovi D Pop, am scos acest album care e adevărat că e mic şi alb negru", a afirmat artistul fotograf. "În cei 40 de ani acest fotoclub a devenit o adeărată ambasadă culturală a municipiului, care, în opinia mea, ar merita să fie sprijinită mai mult pe viitor", a adăugat acesta.

Când i-a venit vremea să vorbească, viceprimarul Huszar Istvan a afirmat că sprijinul pentru editarea şi lansarea unui album aniversar al Clubului Fotografic Nufărul a fost aprobat în comisia de specialitate a Consiliului Local, dar nu a reuşit să ajungă pe masa aleşilor din timp, urmând să fie supus votului după alegeri.

Invitaţii evenimentului de vineri seara de la Galeria Euro Foto Art au putut vedea pe pereţii acesteia o serie de fotografii care surprind vernisaje, călătorii şi participări la concursuri ale membrilor Clubului Fotografic Nufărul.

Printre actualii membri ai clubului se numără Gelu Stan, Adela Rusu, Ovi D. Pop, Szabo Claudiu, Gheorghe Petrila, Constantin Dancoglu şi Valentina Stan.