Cine n-ar vrea să se facă auzit şi, mai ales, ascultat? Adesea, opiniile ne sunt ignorate tocmai pentru că nu le ştim prezenta eficient pentru a atrage interesul celor din jurul nostru.
Aceasta este una din problemele pe care clubul Toastmasters şi-a propus să le rezolve. În fiecare săptămână, membrii organizaţiei se întâlnesc şi îşi exersează discursurile pentru ca apoi colegii să-i evalueze. Regulile clubului nu permit critica, ci exclusiv sfaturile de îmbunătăţire, considerate mult mai eficiente în deprinderea de noi abilităţi.
Sfaturi, nu critici
Înfiinţat în 2013 după o reţetă internaţională, clubul Toastmasters Oradea are o filosofie simplă: membrii învaţă să vorbească liber unii de la alţii şi, totodată, îşi dezvoltă abilităţile de lideri, într-o atmosferă relaxantă.
Clubul are şedinţe săptămânale, structurate în trei părţi: una cu discursuri pregătite, alta cu discursuri improvizate pe teme sugerate ad hoc şi ultima cu evaluări. Vorbitorii ies în faţa colegilor de bunăvoie şi aplică ce au învăţat din cele două manuale primite la înscriere, unul de comunicare şi altul de leadership, dar şi sfaturile de la mentori, fiecare membru fiind ghidat de un coleg cu mai multă experienţă.
Evaluarea discursurilor se face exclusiv cu laude, sfaturi şi recomandări, deoarece în Toastmasters nimeni nu e criticat, ci primeşte îndrumări despre ce ar putea îmbunătăţi. "Este unul dintre motivele pentru care vin la club de cinci ani, mi se pare mult mai productiv aşa, să nu fii criticat", spune Dora Cernău (foto), lector de limba franceză la Universitatea din Oradea.
Dora s-a înscris în club când era în concediu de maternitate şi avea emoţii la gândul că va reveni în faţa studenţilor. "După un an de şedere acasă simţeam că nu mai ştiu nimic. Am venit la Toastmasters ca să mă regăsesc şi să mă pregătesc pentru întoarcerea la muncă şi m-a ajutat foarte mult", zice profesoara. A avansat în vorbirea orală atât de mult încât a ajuns şi în etapa internaţională a unui concurs de discursuri în limba franceză organizat de club.
Antrenare continuă
Vorbitorii ţin discursuri pe temele pe care le aleg chiar ei, dar trebuie să le documenteze bine, astfel încât să vorbească cu folos. Discursurile sunt atent urmărite de un cronometror, un gramatician de serviciu şi un numărător de "ă"-uri.
Secretul reuşitei este exerciţiul, sunt convinşi membrii clubului. "Vorbirea este ca un muşchi, se antrenează mereu", spune Remus Toderici (foto), fost preşedinte al clubului din Oradea, în prezent director de arie, adică un fel de coordonator pentru cele din Oradea, Timişoara şi Arad. Fotograf de profesie, a intrat în club în urmă cu şase ani. "Eram invitat să vorbesc la diferite evenimente şi, din respect pentru cei care mă ascultau, voiam să vorbesc decent, să nu mă fac de râs şi să se înţeleagă mesajul", spune Remus. Chiar dacă a adunat experienţă, încă ţine discursuri şi aşteaptă feedback-ul colegilor.
Mai sigur pe sine
Toastmasters Oradea numără în prezent circa 30 de membri, care plătesc o taxă lunară modică, de 50 lei, care se adaugă celor 300 lei achitaţi la înscriere. Fiecare au meserii diferite, dar toţi sunt dornici să vorbească mai bine în public. Unii sunt încă studenţi, alţii consultanţi în vânzări ori manageri de proiecte, iar actualul preşedinte, Mihai Zmole (foto), este un militar care recunoaşte că experienţa din club i-a folosit şi la serviciu.
"Am intrat în club în martie 2019, la recomandarea unui prieten, pentru că aveam o frică viscerală de a vorbi în public", spune liderul clubului. Faptul că niciodată n-a fost criticat pentru greşeli l-a încurajat, iar acum spune ferm că a evoluat. "Şi la job, pot să îmi pun părerea pe masă astfel încât să conteze, să nu fie ignorată", zice Mihai.
Pe lângă întâlnirile săptămânale, membrii Toastmasters participă şi la diferite training-uri ori concursuri care îi motivează suplimentar. Pentru toţi, experienţa în club nu este doar o lecţie de dicţie, ci o formă de dezvoltare personală. Până la urmă, fiecare trebuie să fie pregătit pentru momentul în care trebuie să facă un pas în faţă...