În anumite localuri din centrul Oradiei pandemia pare uitată, odată cu relaxarea restricțiilor. Vineri seara, în Pasajul Vulturul Negru s-au dat adevărate petreceri cu DJ, muzică electronică, băutură, dans şi chiar mici show-uri pe bar. Aceste distracţii sunt, spune legea, în continuare interzise în România, în special în spaţii închise, însă ele se ţin în localuri care funcţionează oficial drept cafenele, şi nu cluburi. Când party-urile erau în toi, nici urmă de controale ale autorităţilor... 

Relaxare... totală

Relaxarea din luna mai, adoptată de autorităţi, îi face pe unii să se comporte de parcă n-ar mai exista deloc restricţii în pandemie. 

După cum se ştie, în Oradea, unde incidenţa Covid este mică (0,73 sâmbătă dimineaţa) restaurantele şi cafenelele pot fi deschise până la miezul nopţii, primind clienţi în limita a 50% din "capacitatea maximă a spaţiului", atât în interior, cât şi pe terase.

În timp ce unii respectă normele, alţii sunt nerăbdători să se întoarcă la viaţa de dinainte de pandemie, şi le fentează.

Intens... în "Intense"

Vineri seara, în Pasajul Vulturul Negru, atmosfera a fost de sărbătoare. Mulţi tineri au ieşit pe terase, au băut şi au socializat.

În cel puţin două dintre localurile din centrul Oradiei, însă, atmosfera a fost una de club (or, cluburile şi discotecile sunt încă oficial închise), aici dându-se adevărate petreceri, ce-i drept, cu mai puţină lume decât în alţi ani... 

La "Intense", spre exemplu, s-a ţinut o seara numită "Intense Socializing", care în teorie ar însemna că grupuri mici de prieteni ies la socializare în local. În realitate, însă, clienţii fac mult mai mult de atât. 

Gazdele anunţă pe reţelele de socializare că în club pot intra doar cei care îşi rezervă din timp o masă de 4 sau 6 persoane, un număr mai mare nefiind permis. În realitate însă, în club, intră şi grupuri mai mari de prieteni. Vineri seara, în Intense erau mese în jurul căruia se aflau adunaţi şi 10 tineri.

"Am scăpat repede"

În jurul orei 23, clubul găzduia peste 50 de persoane, iar clienţii dansau cu foc pe lângă mese (şi acest lucru fiind interzis expres în aşa numitele "cafenele"). La un moment dat, un barman (fără mască) s-a urcat pe bar şi a încins atmosfera cu un scurt dans, în timp ce DJ-ul mixa piese ca "Friday" - Riton x Nightcrawlers sau "The how would you Feel" - Dirty Nano, spre încântarea tinerilor, care mişunau prin local şi printre mese, loc care s-a transformat practic într-un ring de dans.

În "Intense" se afla și un grup de liceeni, care încercau să-i convingă și pe alți prieteni de-ai lor să vină. "Noi suntem vreo 10, trebuie să vii și tu, e foarte fain", îi spunea o adolescentă, la telefon, unui prieten.

Unde erau Poliţia şi celelalte instituții de control, cum ar fi ITM sau DSP? "Ne-a verificat acum o oră, am scăpat repede", a comentat unul dintre angajaţii Intense. Se pare că, într-adevăr, un echipaj de polițiști fusese în vizită, însă la o oră nepotrivită, cu mult înainte de începerea party-ului, când încă, probabil, localul arăta într-adevăr a cafenea.

Nu noi, ITM-ul

„Potrivit legii, în cazul respectării programului de funcţionare şi a numărului de clienţi permis în incinta localului, competenţa de stabilire şi sancţionare a contravenţiei este a inspectorilor din cadrul ITM”, explică situația Ioana Lascău, ofițer de presă al Poliției Bihor. Dar activitatea de club, interzisă, oare cine ar trebui să o constate?

Cert este că în "Intense" petrecerea s-a încheiat „regulamentar”, vineri, la miezul nopţii, ora la care restaurantele şi cafenelele din Oradea trebuie să-şi tragă obloanele, iar toţi petrecăreţii au ieşit din club.

VEZI MAI JOS ATMOSFERA DE LA PETRECERILE DE VINERI, DIN ORADEA!

Corabia petrecăreţilor

Câţiva dintre ei au rămas în schimb în faţa localului Columbus, care a găzduit la rându-i un party în toată regula, promovat pe Facebook chiar de gazde sub numele "Atomic TV Party". În interior se aflau zeci de persoane, care dansau unele lângă altele, pe culoar şi printre mese. Nici vorbă de distanţare!

După miezul nopţii, clienţii au părăsit localul, dar au rămas buluc în faţa acestuia, în Pasaj, la câteva mese exterioare şi în picioare, în jurul acestora. Oamenii au discutat fără măşti şi s-au bucurat de o seară în oraş. Majoritatea stăteau în grupuri mici, dar care se "legau" cu altele, pe măsură ce se întâlneau doi sau trei cunoscuţi.

Printre petrecăreți s-a numărat chiar și un subcomisar de Poliție, în civil, care s-a lăudat fetelor din jur cu gradul și profesia sa. Nu era, însă, deloc deranjat de încălcarea legii, ci socializa într-un grup mare de prieteni. 

Clienții de la Columbus au mai putut intra înăuntru să îşi cumpere ceva de băut și după miezul nopții, ceea ce au şi făcut, până în jurul orei 01. 

În celelalte pub-uri din Pasajul Vulturul Negru, şi ele deschise drept cafenele - cum ar fi Green sau Edison - consumatorii au stat doar la mese, pe terase, iar programul s-a încheiat în jurul orei 12, aşa cum zice legea... 

La ora 00.30, un echipaj al Poliţiei Locale a ajuns pe strada Vasile Alecsandri, iar un poliţist a intrat în pasaj, s-a uitat la petrecăreţii din jurul localului Columbus şi a plecat după doar câteva minute, fără niciun comentariu. 


CE SPUN LEGILE
Cum ar trebui să fie...

Potrivit legilor în vigoare (HG 531/2021), în România, cel puţin până la 1 iunie, cluburile şi discotecile trebuie să rămână închise. "Nu este permisă activitatea în cluburi şi discoteci", se menţionează în HG-ul adoptat pentru actualizarea normelor în pandemie.

În schimb, pot primi clienţi operatorii economici "care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase".

Chiar şi în "scenariul verde", aceştia nu pot depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului (interior sau terasă) sau 70%, dar asta DOAR DACĂ toţi oaspeţii sunt vaccinaţi sau prezintă test negativ.

Autorităţile au stabilit reguli specifice care trebuie respectate în cafenele şi restaurante, deci acestea nu pot funcţiona oricum. Concret, potrivit unor norme emise de Ministerul Economiei şi încă în vigoare, clienţii restaurantelor şi cafenelelor sunt obligaţi să poarte măşti în "zonele comune". Mai mult, este INTERZIS "consumul de produse stând în picioare, pentru a minimiza circulaţia clienţilor în interiorul unităţii".

Se interzice şi servirea la bar şi este, la fel, explicit interzis dansul: "Se interzic activităţile de divertisment (dans) în cadrul unităţii de alimentaţie publică". În fine, trebuie respectate normele de distanţare fizică, se asigură o anumită distanţă între mese şi "se stabileşte un număr de maximum 6 clienţi care pot ocupa o masă", excepţie făcând membrii unei familii.